Arsenicum kan kanker en hart- en vaatziekten veroorzaken

Arsenicum kan kanker en hart- en vaatziekten veroorzaken

Wees vooral voorzichtig met water uit waterputten

De meeste mensen associëren arsenicum automatisch met Agatha Christie en andere moordverhalen uit een ander tijdperk. Daarbij wordt echter vaak over het hoofd gezien dat het hier een element betreft dat overal in de natuur wordt aangetroffen. Onder andere in grondwater is arsenicum algemeen aanwezig.

We hoeven ons hierover geen zorgen te maken, want ons drinkwater wordt regelmatig getest en is onderworpen aan de strengste richtlijnen. Over het algemeen wordt aangenomen dat 10 microgram per liter de maximumdrempel aan arsenicum is dat drinkwater mag bevatten. Overigens bevat niet alleen water arsenicum, de stof is ook in heel wat voedingsproducten aanwezig.

Grote dosissen arsenicum kunnen vanzelfsprekend de dood veroorzaken, maar kleinere hoeveelheden zijn over het algemeen onschadelijk. Vraag luidt uiteraard waar de drempel moet worden gelegd. De hierboven vermelde 10 microgram lijkt aanvaardbaar te zijn, maar meer onderzoek daaromtrent is toch noodzakelijk.

Arsenicum kan namelijk kanker en hart- en vaatziekten veroorzaken, die op termijn ook de dood tot gevolg kunnen hebben. Het gevaar loert echter vooral om de hoek bij zwangere vrouwen, die het risico lopen om hun kind te vroeg te zien geboren worden of om een kind met ondergewicht te baren. 

Wees vooral voorzichtig met water uit waterputten. Margaret Karagas, auteur van een studie over het gevaar van arsenicum in drinkwater en directeur van het Children’s Environmental Health and Disease Prevention Center aan de universiteit van Dartmouth, wijst er op dat dit water vaak hogere gehalten aan arsenicum bevat. Het is daarom zaak om putwater regelmatig te laten testen.

Syndicatie