Kan radiografisch onderzoek kanker veroorzaken?

Kan radiografisch onderzoek kanker veroorzaken?

Onderzoek laat vermoeden dat CT scans in een latere fase van het leven kanker kunnen veroorzaken

Kan radiografisch onderzoek kanker veroorzaken? De vraag is al vaak gesteld, maar een duidelijke onderzoek is nog altijd niet geformuleerd. Het risico dat radiografisch onderzoek niet zo onschadelijk is als algemeen werd aangenomen, is al langer aanwezig. Nieuw wetenschappelijk onderzoek laat namelijk vermoeden dat CT scans in een latere fase van het leven kanker kunnen veroorzaken.

Het probleem is dat de straling bij radiografisch onderzoek door middel van CT scans vaak in hoge dosissen wordt toegediend. Excessief hoge dosissen zouden de kansen op toekomstige kankers duidelijk doen toenemen, zo blijkt. Over de afgelopen 30 jaar is radiografisch onderzoek (CT scans) in de medische wereld op steeds grotere schaal toegepast. Deze testen maken het inderdaad ook mogelijk om duidelijke beelden te maken van delen van het lichaam. In die zin is radiografisch onderzoek een belangrijk wapen geworden in de strijd tegen bepaalde ziekten, waaronder dus ook kanker. Alleen al in de Verenigde Staten zouden er in 2008 70 miljoen radiografische onderzoeken zijn uitgevoerd, tegenover ongeveer 3 miljoen in 1980.

Volgens een nieuwe studie zou datzelfde radiografisch onderzoek echter de kiemen kunnen leggen voor de ontwikkeling van kankertumoren in een latere fase van het leven. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het vakblad Archives of Internal Medicine. Researcher Rebecca Smith-Bindman, professor aan de University of California in San Francisco, startte het onderzoek toen ze besefte hoe hoog de straling bij sommige gevallen van radiografisch onderzoek wel was. Ze was gefascineerd door deze vorm van radiografisch onderzoek en ging de evolutie bij de patiënten die onder de scanner gingen onderzoeken.

Eerder werd al ontdekt dat meer dan 200 patiënten uit het Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles die een beroerte hadden gekregen bij radiografisch onderzoek een dosis bestraling hadden gekregen die ongeveer achtmaal zo veel was als nodig. Onder invloed van die ontdekking werd vanwege de Food and Drug Administration geadviseerd om voorzichtiger om te springen met de toegediende dosissen straling bij radiografisch onderzoek.

De studie van Rebecca Smith-Bindman evalueerde de straling gegeven bij radiografisch onderzoek van 1.119 patiënten die onder de scanner gingen en die verschillende dosissen toegediend kregen. Zij kwam tot de conclusie dat de toegediende dosissen enorm konden verschilen en waren bovendien niet constant. Smith-Bindman roept op om niet te panikeren. Te hoge dosissen kunnen inderdaad kanker veroorzaken, daarom is het zaak om zo gedoseerd mogelijk te werken.

Syndicatie