Obesitas (zwaarlijvigheid) verhoogt kansen op borstkanke

Obesitas (zwaarlijvigheid) verhoogt kansen op borstkanker

Vrouwen die op hun gewicht letten, lopen minder kansen om kanker te krijgen

Obesitas (zwaarlijvigheid) verhoogt de kansen op borstkanker, zo blijkt uit een rapport opgesteld door de American Cancer Society. De organisatie is van mening dat als gevolg van obesitas meer vrouwen aan borstkanker kunnen gaan overlijden. Met andere woorden: vrouwen die op hun gewicht letten, lopen minder kansen om kanker te krijgen.

Tussen 1996 en 2006 is de mortaliteit in de Verenigde Staten jaarlijks met 2% gedaald, zo blijkt uit de beschikbare statistieken. Er zou een rechtstreeks verband zijn met een terugval van obesitas (zwaarlijvigheid) bij vrouwen, wat op zijn beurt dan weer een daling van het aantal gevallen van borstkanker tot gevolg had. Recent is obesitas (zwaarlijvigheid) weer toegenomen, onder andere omdat vanwege de crisis fastfood opnieuw populairder is geworden. Daardoor nemen de risico’s dat er opnieuw meer vrouwen aan borstkanker gaan sterven.

Ahmedin Jemal, als dokter verbonden aan het American Cancer Society en mede-auteur van het rapport moet vrouwen beseffen dat ze wel degelijk iets kunnen doen aan het probleem. Borstkanker kan namelijk voorkomen worden door obesitas (zwaarlijvigheid) te voorkomen. Maar hoe kan obesitas (zwaarlijvigheid) onder controle blijven? Jemal wijst op de eerste plaats naar het streven naar een gezond gewicht, waarmee hij bedoelt dat overgewicht ten alle prijze dient te worden vermeden. Daarnaast is het zeer belangrijk dat er regelmatig aan sport wordt gedaan. Er is bovendien nog een andere belangrijke voorwaarde waaraan moet worden voldaan: het alcoholgehalte moet tot een minimum beperkt worden.

Wie er niet in slaagt om zijn lifestyle aan te passen, loopt volgens Jemal een grotere kans op obesitas (zwaarlijvigheid) en dus ook op borstkanker. Hij stelt echter vast dat de obesitas-weegschaal in de verkeerde richting doorslaat, steeds meer Amerikanen (maar ook buitenlanders) lijden aan obesitas (zwaarlijvigheid).

Volgens de U.S. Centers for Disease Control and Prevention worden ongeveer 30% van de Amerikanen met het gevaar op obesitas (zwaarlijvigheid) geconfronteerd. De statistieken liegen er echter niet om: vrouwen die meer dan 10 kilo bijkomen na de menopauze, zien het risico op borstkanker met bijna 20% toenemen. Ter vergelijking: gemiddeld, dus zonder rekening te houden met obesitas (zwaarlijvigheid) bedraagt de kans op borstkanker voor vrouwen boven de 50 ongeveer 1 op 42. In geval van obesitas (zwaarlijvigheid) ligt die kans dus beduidend hoger.

Jemal is ook van mening dat vrouwen met aanleg voor obesitas (zwaarlijvigheid) regematig een mammografie moeten laten nemen. Borstkankers die in een vroeg stadium worden ontdekt, hebben namelijk een grotere kans op een gunstige afloop. Jemal schat de kansen op overleven bij tijdig ontdekte borstkankers in op 98%, een percentage dat mogelijk wel wat aan de hoge kant is. Controle over obesitas (zwaarlijvigheid) kan zodoende wereldwijd het leven van tienduizenden vrouwen in aanzienlijke mate verlengen. 
 

Syndicatie