Virus ontdekt dat kan worden gelinkt aan meest agressieve vorm van prostaatkanker

Virus ontdekt dat kan worden gelinkt aan meest agressieve vorm van prostaatkanker

Mogelijk is nu manier ontdekt om mannen met de meeste dodelijke prostaatkankervormen te determineren en hun behandeling te verbeteren

XMVR-virus kan betere graadmeter zijn voor prostaatkanker dan PSA test

De resultaten van het onderzoek verschenen in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences. Wetenschappers van de University of Utah in Salt Lake City hebben het virus ontdekt dat kan worden gelinkt aan meest agressieve vorm van prostaatkanker. Mogelijk is nu manier ontdekt om mannen met de meeste dodelijke prostaatkankervormen te determineren en hun behandeling te verbeteren.

Het XMRV virus werd volgens Ila Singh, professor pathologie aan de University of Utah in Salt Lake City, werd nog maar drie jaar geleden ontdekt. 44% van de mannen met tumors die qua agressiviteit de factoren 9 op 10 hadden op een standaarschaal, waren volgens Sing dragers van dit virus.

Prostaatkanker is één van de meest verspreide vormen van kanker, alleen al in de Verenigde Staten zullen dit jaar bijna 200.000 mannen te horen krijgen dat ze prostaatkanker hebben. Daarvan zullen er volgens het National Cancer Institute ruim 25.000 sterven.

Een meer accurate manier om de meest risicovolle gevallen van prostaatkanker te identificeren kan de therapie voor de behandeling van de ziekte verbeteren. Sommige tumoren die met prostaatkanker te maken hebben groeien maar erg traag en hebben geen agressieve behandeling nodig in de vorm van operatie, chemotherapie of bestraling. Al deze vormen van behandeling brengen neveneffecten met zich mee. Met andere woorden: door te bepalen of het gen XMRV al dan niet aanwezig is, kan er meer worden gezegd over de agressiviteit van de vorm van prostaatkanker. 

Singh stelt dat het nu zaak is om betere testen te ontwikkelen die kunnen vaststellen wie dringend behandeling tegen prostaatkanker nodig heeft en wie niet. Op die manier kan worden voorkomen dat veel krachten worden verspild, maar ook dat veel mannen een op zich nutteloze behandeling moeten ondergaan. Als het virus inderdaad verantwoordelijk is voor het opduiken van agressieve tumoren kan het een goede test worden, beter dan de huidige PSA test die momenteel wordt gebruikt voor het bepalen van de vorm van prostaatkanker.

Over de afgelopen 20 jaar zouden miljoenen mannen nutteloos zijn behandeld voor prostaatkanker. Telkens werd de diagnose gesteld op basis van een zoektocht in het bloed naar een proteïne dat luistert naar de naam prostate specific antigen of PSA. Volgens een studie verschenen in de Journal of the National Cancer Institute kosten die PSA-testen miljarden dollars per jaar.

Singh en collega’s ontwikkelden tests die signalen van het XMRV virus in cellen opsporen. Vervolgens namen ze weefsel weg via een biopsie van de prostaat bij 233 mannen bij wie prostaatkanker was vastgesteld en bij 101 anderen bij wie een vergroting van de prostaat was vastgesteld. Het virus bleek aanwezig bij 23% van de mannen met prostaatkanker en bij maar 4% van de mannen zonder prostaatkanker. Er is meer werk nodig om aan te tonen dat XMRV inderdaad prostaatkanker veroorzaakt. Het onderzoek kan ook worden uitgebreid naar andere vormen van kanker.

Syndicatie