Borstkanker: voor- en nadelen van mammografie elke twee in plaats van elk jaar

Voordelen van borstonderzoek blijven behouden, nadelen worden met de helft gereduceerd

In de Verenigde Staten woedt een heus debat over de vraag waarom de U.S. Preventive Services Task Force (USPSTF) nieuwe richtlijnen heeft gegeven met betrekking tot de leeftijdgrens voor een mammografie in het kader van het borstkankeronderzoek. De organisatie adviseert nu om maar een mammografie te doen vanaf de leeftijd van 50 jaar en tot en met de leeftijd van 74 jaar.

De invloedrijke American Cancer Society (ACS) is begrijpelijkerwijst niet akkoord met de nieuwe richtlijn en adviseert nog steeds om mammografie vanaf 40 jaar te laten starten. Het debat zaait natuurlijk heel wat verwarring bij het grote publiek. Iedereen vraagt zich nu uiteraard af vanaf welke leeftijd definitief voor mammografie moet worden gekozen. De vraag is bovendien waarom de richtlijnen gewijzigd werden, terwijl iedereen het over eens dat onderzoek een belangrijke rol speelt bij het tijdig detecteren van borstkanker.

Volgens de U.S. Preventive Services Task Force (USPSTF) zijn er echter een aantal nadelen verbonden aan een kankeronderzoek onder 50 jaar. Als belangrijkste nadeel wordt verwezen naar het psychologische luik van het verhaal. Aan een onderzoek naar borstkanker zijn heel wat spanningen verbonden, om nog maar te zwijgen over het effect van foute diagnoses. Iemands leven kan grondig overhoop worden gezet wanneer de vrouw in kwestie de foute diagnose van borstkanker te horen krijgt.

De U.S. Preventive Services Task Force (USPSTF) verwijst naar een aantal studies die uitwijzen dat een reductie van sterfgevallen als gevolg van borstkanker en gelinkt aan mammografie verwijst naar intervals van 12 tot 33 maanden. Op basis van deze range wordt door de U.S. Preventive Services Task Force (USPSTF) een mammografie om de twee jaar als richtlijn gegeven. De studies wijzen uit dat de voordelen van mammografie bij een tweejaarlijks onderzoek behouden blijven, terwijl de risico's met de helft worden verminderd.

In de Verenigde Staten hebben een aantal gynecologen echter al laten weten de richtlijnen van de U.S. Preventive Services Task Force (USPSTF) langs zich neer te zullen leggen. Deze dokters gaan gewoon door met een jaarlijkse mammografie en dit vanaf de leeftijd van 40 jaar en niet van 50 jaar. De kansen op het tijdig opsporen van borstkanker zijn volgens deze dokters veel groter bij een jaarlijks dan bij een tweejaarlijks onderzoek.

Syndicatie