Uitstellen van hormonenbehandeling bij menopauze verkleint kansen borstkanker

Uitstellen van hormonenbehandeling bij menopauze verkleint kansen borstkanker

Vijf jaar wachten met hormonenbehandeling kan risico’s op borstkanker met 50% doen afnemen

Uitstellen van hormonenbehandeling bij menopauze verkleint de kansen op het krijgen van borstkanker. Onderzoekers kwamen tot die conclusie na een studie waarbij meer dan 1,10 miljoen Britse patiënten betrokken waren. De resultaten vanhet onderzoek verschenen in het Journal of the National Cancer Institute, een uitgifte van de Oxford University Press.

Vijf jaar wachten met het opstarten van een hormonenbehandeling kan de risico’s op borstkanker met 50% doen afnemen, zo blijkt. De studie bevestigt opnieuw dat er een link bestaat tussen de hormonenvervanger die vrouwen nemen en het opduiken van borstkanker. De hormonentherapie staat internationaal bekend als HRT. Het is de eerste keer dat de tijd tussen de behandeling en borstkanker onderzocht wordt.

De link tussen een hormonenbehandeling en borstkanker werd al eerder vastgesteld, onder andere door het U.S. Women’s Health Initiative, die de gezondheidsgegevens van 161.808 vrouwen onderzochten. Valerie Beral, researcher aan de kanker epidemiologie afdeling van de Oxford University, stelt dat de kansen op borstkanker duidelijk toenemen wanneer te vroeg met de behandeling wordt gestart. Vrouwen houden volgens Beral daar beter rekening mee wanneer ze met een hormonenbehandeling starten.

Syndicatie