Wat met sex en intimiteit in geval van borstkanker?

Wat met sex en intimiteit in geval van borstkanker?

Sexuele nevenwerkingen van borstkanker kunnen nog nawerken als ziekte al lang is overwonnen

Sex na borstkanker is mogelijk

Vrouwen die borstkanker hebben gehad, kunnen er ongetwijfeld over meepraten: de sexuele nevenwerkingen van borstkanker kunnen nog nawerken als ziekte al lang is overwonnen. Maar toch is er hoop, want het hebben van sex is ook na borstkanker nog perfect mogelijk.

Overigens is borstkanker geen alleenstaand geval. Heel wat zware ziekten kunnen sexuele gevolgen met zich meebrengen. Toch is borstkanker een geval apart, want deze ziekte kan alle gedachten over sex en intimiteit diep doen begraven. Inderdaad kan er sprake zijn van een aantal vervelende nevenwerkingen. Een behandeling van borstkanker kan tijdelijk – en in sommige gevallen zelfs definitief – tot een premature menopauze aanleiding geven. Sex kan op die manier erg pijnlijk worden.
 
Chemotherapie en bestraling maken anderzijds moe, zodat de zin in sex als sneeuw voor de zon verdwijnt. De patiënte ligt weliswaar graag in bed, maar dan alleen maar om te slapen, te slapen en nog eens te slapen. De medicatie kan – evenals de emotionele effecten die aan de ziekte verbonden zijn – tot een depressie leiden. Denken we verder aan operaties, verlies van haar, de misselijkheid verbonden aan chemo en het zal duidelijk zijn dat borstkanker niet dadelijk een stimulerend effect op de sexualiteit zal hebben. Het tegendeel is meestal het geval. Vrouwen met borstkanker zullen meestal verre van sexy voelen.

De sexuele neveneffecten van borstkanker kunnen bovendien nog lang na het stopzetten van de behandeling voortduren. Uit een studie uitgevoerd in 2007 door researchers aan de University of California-Berkeley, blijkt dat heel wat vrouwen nog sexuele problemen ondervinden vijf jaar nadat hun behandeling van borstkanker was stopgezet. Volgens het Amerikaans National Cancer Institute zou ongeveer 20% van de vrouwen die voor borstkanker werden behandeld op langere termijn sexuele problemen ondervinden.  

Er is echter ook goed nieuws. Sex na borstkanker is wel degelijk mogelijk, in de heel wat gevallen zal het sexueel leven van een echtpaar na het overwinnen van de borstkanker zelfs opnieuw hoge toppen gaan scheren. Het is natuurlijk zo dat borstkanker de manier verandert waarop een vrouw naar haar eigen lichaam aankijkt. Sommige vrouwen voelen zich letterlijk vervreemd van hun eigen lichaam. Dat hoeft geen verbazing te wekken, gezien alles wat de borstkanker-patiënt heeft moeten doorstaan. 

Op de eerste plaats is het dus belangrijk dat vrouwen die borstkanker hebben overwonnen hun eigen lichaam opnieuw sexy gaan vinden, zich opnieuw van de eigen sexualiteit bewust gaan worden. Dat proces kan langer aanslepen dan verwacht, maar borstkanker is dan ook een ziekte die toch iets erger is dan de verkoudheid. De beste raad die vrouwen met een borstkanker-verhaal achter de rug leren om zichzelf weer aantrekkelijk te vinden en zich ook zo op te stellen naar hun partner toe. Wanneer de zaak op die manier wordt aangepakt, kan de sexuele draad na het overwinnen van borstkanker gewoon weer opgenomen worden.
 

Syndicatie