Kan het gebruik van deodorants of andere cosmetica borstkanker veroorzaken?

Kan het gebruik van deodorants of andere cosmetica borstkanker veroorzaken?

Laat u het hoofd niet op hol jagen door e-mails met onheilboodschappen

Internet heeft het leven veel aangenamer gemaakt en dat in verschillende opzichten. Het gebruik van internet heeft echter ook nadelen, want het wereldwijde web leent zich uitstekend voor het opzetten van campagnes die lichtgelovige mensen het hoofd op hol jagen. Een schoolvoorbeeld van zo’n campagne is het bombarderen van iedereen met e-mails die waarschuwen voor de risico’s verbonden aan het gebruik van bepaalde producten.

Ongevraagd kunnen duizenden mensen mails toegestuurd waarin wordt gewaarschuwd voor computervirussen allerhande. De ontvanger krijgt de boodschap om mail X of Y NIET niet te openen, op het gevaar af dat de pc zou worden besmet met levensgevaarlijke virussen. De term ‘levensgevaarlijk’ moet hier echter wel met een grote korrel zout worden genomen.

Meestal is van een virus helemaal geen sprake, maar de ontvanger van de mail heeft zich toch wel even stevig de schrik op het lijf laten jagen. Een variant van deze paniekveroorzakende virussen is die waarin wordt gewaarschuwd voor het gebruik van deodorants in het algemeen of voor enkele specifieke merken in het bijzonder. Wie deze ‘goede‘ raad in de wind slaat, zou bijvoorbeeld het risico op (borst)kanker lopen.

Kan het gebruik van deodorants of andere cosmetica borstkanker veroorzaken? Het antwoord op deze vraag moet waarschijnlijk negatief worden beantwoord, in die zin dat deodorants niet meer of niet minder schadelijk zijn dan andere producten. Vroeger werd bij de productie van deodorants gebruik gemaakt van bepaalde conserveringsmiddelen die zich gedroegen als oestrogeen. Dat is echter niet langer het geval.

Laat u het hoofd niet op hol jagen door e-mails met onheilboodschappen. Zelfs wie deodorants of cosmetica gebruikte die het bewuste conserveringsmiddelen gebruikte, hoeft zich weinig zorgen. Onderzoek wees namelijk uit dat heel wat vrouwen die aan borstkanker overleden zelfs geen deodorants gebruikten. Wie op een niet overdreven manier deodorants heeft gebruikt, moet zich met andere woorden weinig of geen zorgen maken.

Syndicatie