Heel wat vaccins voor kanker in de pijplijn

Nog maar één therapeutisch vaccin voor kanker op de markt

Er wordt steeds vaker gesproken voor therapeutische vaccins voor kanker die op komst zijn. Voorlopig is dat echter nog toekomstmuziek, want er is nog maar een therapeutisch vaccin voor kanker op de markt. Dat wordt aangemaakt door Antigenics, maar het therapeutisch vaccin voor kanker Vitespen van dit bedrijf is alleen goedgekeurd in Rusland voor de behandeling van nierkanker. In de Verenigde Staten kreeg het medicijn geen toestemming voor commercialisering.

Er wordt echter druk onderzoekingswerk naar therapeutische vaccins voor kanker. 12 van de 50 kankertherapieën die zich in de laatste klinische fase bevonden waren therapeutisch vaccins voor kanker, zo berichtte Health Inc.

Heel wat grote farmabedrijven, waaronder ook Pfizer, zijn volop aanwezig op de markt voor kankermedicijnen. Hun belangstelling voor therapeutische vaccins voor kanker heeft verschillende redenen. Op de eerste plaats is op deze markt nog heel wat groeipotentieel, succesvolle medicijnen kunnen een grote doelgroep bereiken. Bovendien is er, alleszins voorlopig toch nog, minder concurrentie op deze markt. Daarnaast wordt er steeds meer geld uitgegeven aan geneesmiddelen voor de bestrijding van kanker.

Volgens onderzoek uitgevoerd door IMS zou de markt voor kankermedicijnen in 2012 al 75 miljard dollar waard zijn, waar dat momenteel minder dan 50 miljard dollar is. Voor farmabedrijven is de aanmaak van therapeutische vaccins voor kanker ook bijzonder interessant vanwege de kleinere concurrentie. Biotechnologiemedicijnen zijn namelijk moeilijker na te maken dan ‘gewone' medicijnen. De kans dat er snel generieken op de markt komen, is dus een stuk kleiner.

Momenteel zijn er dus - buiten de Russische uitzondering die de regel bevestigt - nog geen therapeutische vaccins voor de bestrijding van kanker op de markt, maar daar kan verandering in komen. Dendreon Corp. heeft aangekondigd een therapeutisch vaccin voor prostaatkanker te gaan commercialiseren. Provenge is het enige therapeutische vaccin tot dusver dat bewezen heeft het leven van kankerpatiënten te kunnen verlengen.

Twee andere therapeutische vaccins voor kanker gaven bemoedigende resultaten te zien, maar slaagden er niet in om de levens van kankerpatiënten te verlengen. Mogelijk zal meer onderzoek omtrent deze therapeutische vaccins voor de bestrijding van kanker meer resultaten gaan opleveren. 

Syndicatie