Darmkanker: nieuwe technieken maken colonoscopie meer draaglijk

Darmkanker: nieuwe technieken maken colonoscopie meer draaglijk

Betrouwbaarheid van het onderzoek van de darmen kan sterk toenemen

Een onderzoek waar niemand graag over praat, is colonoscopie. Het onderzoek van de darm op poliepen, goedaardig of kwaardaardig van aard, is een vrij pijnlijke aangelegenheid. Er is echter hoop: nieuwe technieken maken de colonoscopie meer draaglijk. Bovendien kan de betrouwbaarheid van het onderzoek van de darmen er sterk door toenemen.

Het onderzoek van de darmen via colonoscopie gold als niet voor 100% betrouwbaar, ondanks het feit dat het een onaangename ervaring is voor de meeste mensen. De verbetering is het gevolg van het feit dat de technologie nu beter op punt staat. Er wordt onder andere gebruik gemaakt van een camera om de dikke darm af te speuren naar poliepen en andere kwetsuren. De nieuwe technologie werd voorgesteld op de jaarmeeting van het American College of Gastroenterology in San Diego.

Een routine onderzoek van de darmen via colonoscopie, een visuele inspectie van het darmstelsel op kanker- of prekankergezwellen wordt algemeen aanbevolen aan mensen van 50 jaar. Dat onderzoek kan bij voorkeur zelfs eerder gebeuren wanneer er een familiale voorgeschiedenis is van darmkanker. Iedereen die zo’n colonoscopie heeft ondergaan, klaagt er over dat het een onaangename ervaring is. Een speciale flexibele colonoscoop wordt in de darm geduwd, op zoek naar mogelijke sporen van kanker. De test is echte niet waterdicht, wie hem heeft ondergaan is nog niet voor 100% zeker dat hij of zij geen darmkanker heeft ontwikkeld. Daarom dringt een verbetering van de colonoscopie zich op.

Eén van de verbeteringen is het aanbrengen van een vervangbaar toestel in de standaard colonoscoop. Dit instrument wordt de Third Eye Retroscope (TER) genoemd. De TER geeft de dokters een beter beeld van eventuele verwondingen die aan het og van het standaard screening equipment zouden zijn ontsnapt. Darmspecialist Daniel C. DeMarco, medisch directeur endoscopie aan het Baylor College of Medicine in Dallas, stelt vast dat de nieuwkomer inmiddels zijn deugdelijkheid heeft bewezen. De TER biedt de mogelijkheid om de darm achterwaarts te onderzoeken als de colonoscoop wordt teruggetrokken.

DeMarco merkt op dat het beeld weliswaar minder duidelijk is dan beeld dat voorwaarts wordt genomen, maar dat er toch alleszins sprake is van een belangrijke stap voorwaarts. De beelden die de camera neemt, zijn niettemin nog altijd meer dan bruikbaar. Bovendien wordt het nu mogelijk om poliepen en adenomas te dectecteren in de vele plooien en bochten die zich in een darm bevinden. Tot dusver was dat nog steeds moeilijk, ondanks de regelmatige vooruitgang die in de technologie werd geboekt. Alle vervelende neveneffecten van de traditionele manier van darmonderzoek zijn echter nog niet verdwenen, want de patiënt moet nog steeds voorbereid worden op het onderzoek.

Syndicatie