Chronische problemen met het tandvlees kan kansen op kanker bevorderen

Chronische problemen met het tandvlees kan kansen op kanker bevorderen

Papillomavirus speelt een rol in het verhaal

Over het humaan papillomavirus (HPV) is het laatste woord nog net gezegd. Het virus kan abnormale celgroei van huid en slijmvliezen teweegbrengen, zo leert ons Wikipedia. Uiteindelijk kan het onder andere wratten veroorzaken, maar HPV zou naar verluidt ook aan kanker worden gelinkt.

Wat het papillomavirus eigenlijk is, is nog niet geweten. Sommige vormen van HPV worden beschouwd als een seksueel overdraagbare aandoening (SOA). Paniek is echter uit de boze, want er zijn meer dan 100 verschillende typen HPV bekend waarvan de meeste zeldzaam en ongevaarlijk zijn. Eén op drie kunnen als SOA’s beschouwd worden.

HPV is de meest voorkomende SOA, volgens Wikipedia is ongeveer 80% van alle mensen besmet of ooit besmet geweest met HPV. In de meeste gevallen veroorzaakt de aandoening geen noemenswaardige last. Al in het verleden werd er een link gelegd tussen HPV en baarmoederhalskanker.

Chronische problemen met het tandvlees kan via het papillomavirus echter ook de kansen op kanker bevorderen, zo blijkt uit recent onderzoek. Deze problemen kunnen de mond kwetsbaar maken voor andere nekkanker en voor hersentumoren en daar zou HPV een rol in spelen.

Papillomavirus speelt duidelijk een rol in het verhaal, want van 124 patiënten die aan kanker leden hadden er 40 tumoren die positief testten voor HPV. Dat bluit een studie verschenen in de Archives of Otolaryngology -- Head & Neck Surgery. Ongeveer 10% van de mannen en 3,60% van de vrouwen zijn via de mond geïnfeceerd met virus. Uit de studie blijkt dat tandartsen en dokters chronische tandvleesontstekingen moeten bestrijden om te vermijden dat het virus de mond van het slachtoffer besmet. Die bestrijding zou zelfs chronisch moeten gebeuren.

Syndicatie