Dagelijks stevig sporten kan kanker op afstand houden

Dagelijks stevig sporten kan kanker op afstand houden

Veel bewegen helpt onder andere long- en darmkanker voorkomen

Naarmate de wetenschap steeds meer vooruitgang boekt, wordt steeds duidelijker dat kanker als ziektebeeld veel ingewikkelder is dan algemeen wordt aangenomen. De bewijzen worden steeds sterker dat elke vorm van kanker anders is en zodoende ook telkens op een andere manier moet aangepakt worden. Maar voorlopig levert de medische wetenschap nog een achterhoedegevecht, in zoverre dat we kanker alleen maar bestrijden.

De volgende stap moet echter de preventie van kanker zijn. Kanker helemaal voorkomen, is uiteraard uitgesloten. Mits het in acht houden van een aantal maatregelen kunnen de kankergevallen drastisch gereduceerd worden. Over een periode van 16 jaar zou het mogelijk zijn om de gevallen van kanker te halveren. De zaken die u daarvoor moet doen of laten, zijn helemaal niet zo zwaar om te doen of laten.

Dagelijks stevig sporten kan kanker op afstand houden. Wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk aangetoond dat zweten de kansen op kanker in niet onaanzienlijke mate doet dalen. Het onderzoek daaromtrent werd meer bepaald aan de universiteit van Vermont gevoerd. Veel bewegen helpt onder andere long- en darmkanker voorkomen, fitte mannen bleken 68% minder kans te hebben om longkanker te ontwikkelen en 38% minder kans om darmkanker te ontwikkelen.

Daarbij werd telkens de vergelijking gemaakt met mannen die veel minder actief waren. Meer zelfs, de meest actieve mannen hadden ook betere genezingskansen wanneer ze toch kanker ontwikkeld hadden. Cardio- en weerstandstraining helpen de hormonenniveaus onder controle te houden, zodat het makkelijker wordt om ontstekeningen te helpen genezen. Het immuunsysteem is namelijk beter in staat om afwijkende cellen te bestrijden.

 

Syndicatie