Farmaceutische industrie lijkt onderzoek naar kanker af te remmen

Farmaceutische industrie lijkt onderzoek naar kanker af te remmen

Aflopen van patenten blijkt belangrijke hinderpaal te vormen

In de strijd tegen kanker worden heel wat middelen ingezet, maar die komen niet altijd op de juiste plaats terecht. Dat heeft te maken met de manier waarop de farmaceutische industrie werkt. Farmabedrijven zullen alleen investeren in medicijnen die een bepaalde opbrengst garanderen. Hierbij moet echter worden opgemerkt dat het ontwikkelen van een succesvol geneesmiddel handenvol geld kan kosten.

Een goed voorbeeld van een mismatch is metformin, een geneesmiddel dat wordt ingezet in de strijd tegen diabetes. Blijkt echter dat dit medicijn ook kanker zou kunnen voorkomen. Het is nog wat vroeg om daaromtrent al definitieve conclusies te trekken, maar de voorlopige resultaten van enkele tests zijn in ieder geval veelbelovend genoeg om verder onderzoek te rechtvaardigen. En toch gebeurt dat onderzoek niet.

Farmaceutische industrie lijkt dus het onderzoek naar het voorkomen van kanker af te remmen. In het geval van metformin speelt mee dat het patent op dit geneesmiddel, dat onder andere door Bristol-Myers Squibb wordt gecommercialiseerd, is vervallen. Daardoor valt er niet zo veel geld te verdienen met verder onderzoek rond metformin.

Aflopen van patenten blijkt inderdaad een belangrijke hinderpaal te vormen voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. In het geval van metformin speelt inderdaad onduidelijkheid rond het patent. Vraag is wie wat zal kunnen verdienen wanneer het geneesmiddel voor andere aandoeningen dan diabetes mag worden voorgeschreven. Mogelijk zal het antwoord op deze vraag pas worden gegeven na een jarenlange juridische strijd.

Maar ondertussen blijft de wereld wachten op een geneesmiddel dat kanker kan helpen voorkomen. Pamela Goodwin,  oncologe in het Toronto’s Mount Sinai Hospital, doet proefnemingen bij meer dan 3500 borstkankerpatiënten op 300 plaatsen. Goodwin zou in 2016 of 2017 de eerste resultaten van haar studie kunnen publiceren, maar haar onderzoek dreigt vertraagd te worden door een gebrek aan middelen.

Syndicatie