Groene tee kan effect van roken compenseren wat het gevaar op longkanker betreft

Groene tee kan effect van roken compenseren wat het gevaar op longkanker betreft

Antioxidanten in groene thee zijn nuttig in de strijd tegen verschillende aandoeningen

Groene tee kan het effect van roken compenseren wat het gevaar op longkanker betreft, zo blijkt uit een nieuwe studie. Wie voldoende groene tee drinkt, zou dus veel minder kans lopen om longkanker te krijgen. Antioxidanten in groene thee zijn nuttig in de strijd tegen verschillende aandoeningen, niet alleen tegen longkanker. Ook het effect van drinken van groene tee ter voorkoming van diabetes en hart- en vaatziekten kan positief zijn.

Een en ander is het resultaat van een studie die in Taiwan werd uitgevoerd. Het onderzoek wees uit dat zowel bij rokers als bij niet-rokers de risico's op longkanker vijf keer zo groot zijn bij mensen die geen groene thee drinken ten opzichte van een categorie die dagelijks minstens één kop groene thee dronk. Rokers die geen groene thee dronken, hadden slechts een 13-voudig risico om longkanker te krijgen. Blijkt dus dat groene thee bijzonder positieve effecten kan hebben.

De studie bevat aanwijzingen hoe een aantal chemicaliën in groene thee gebruikt kunnen worden om de vorming van tumoren in de longen te voorkomen. I-Hsin Lin, auteur van de studie en professor aan de Chung Shan Medical University in Taichung City, herinnerde er aan dat er eerder al aanwijzigingen waren opgedoken die er wezen dat groene thee ook bij andere vormen van kanker een remmende factor kon zijn.

Alles draait om de polyfenolen die in groene thee worden aangetroffen. Deze polyfenolen zijn sterke oxidanten. Lin waarschuwt echter dat het drinken van groene thee geen alibi mag zijn om te blijven roken. De schadelijke effecten van tabak betekenen nog steeds dat stoppen met roken de beste manier is om longkanker te voorkomen, ook al is het drinken van groene thee zo gezond.

Lin is zelfs van mening dat groene thee de risico's op het ontwikkelen van longkanker kan verminderen bij mensen die een genetische aanleg hebben om de ziekte te krijgen. De World Health Organization schat dat meer dan 1 miljard mensen wereldwijd roken en dat ongeveer daarvan aan deze slechte gewoonte gaat overlijden. Tabak doodt elk jaar 5,40 miljoen mensen, of gemiddeld één man of vrouw elke zes seconden.

Lin voerde zijn studie uit op meer dan 500 mensen, waarvan er 170 aan longkanker leden als gevolg van hun rookgewoonten. Hij kan op basis van de studie de consumptie van groene thee alleen maar aanbevelen.

Syndicatie