Nieuwe bloedtest kan waarschuwen voor darmkanker

Nieuwe bloedtest kan waarschuwen voor darmkanker

Het wordt mogelijk om darmkanker tijdig(er) vast te stelen dankzij een nieuwe bloedtest, zo blijkt uit een studie

Een nieuwe bloedtest kan waarschuwen voor darmkanker, waarmee pre-kankergezwellen kunnen weggenomen worden. Het wordt met andere mogelijk om darmkanker tijdig(er) vast te stelen dankzij een nieuw ontwikkelde bloedtest, zo blijkt uit een studie. De test zou darmkanker al in een zo vroeg stadium kunnen detecteren dat het mogelijk is om de pre-kankerpoliepen te ontdekken en te verwijderen.

Het probleem met darmkanker is bekend: het onderzoek via colonoscopie is allesbehalve een ervaring waar patiënten naar uitkijken. Er gaat een grondige voorbereiding aan vooraf, aangezien het darmstelsel volledige geledigd moet worden. Daarom wordt er al geruime tijd gezocht naar een nieuwe en liefst zo makkelijke onderzoeksmethode.

Mogelijk is die nu gevonden. De nieuwe bloedtest gaat op op zoek naar twee stoffen die bij darmkanker altijd worden aangetroffen. Het betreft namelijk de antigenen
antigen-3 (CCSA-3) en antigen CCSA-4, die specifiek zijn voor kanker en die dan in grote hoeveelheden aanwezig zijn. Ze worden meer bepaald aangetroffen in de darmpoliepen die bezig zich om te bouwen naar kankercellen, met als diagnose darmkanker. Deze antigenen vinden hun weg naar de bloedstroom, waar ze makkelijk opgespoord en gemeten kunne worden.

De nieuwe ontdekking werd gedaan door een team onder leiding van Robert H. Getzenberg, professor urologie, oncologie, pharmacologie en molecular sciences aan de Johns Hopkins University in Baltimore. Getzenberg spreekt van een grote stap voorwaarts in de strijd tegen darmkanker wanneer de bloedtest inderdaad volledig kan worden uitgebouwd. Tot dusver was er namelijk geen enkele bloedtest voor het opsporen van darmkanker beschikbaar. Blijkt de test betrouwbaar, dan kan de manier waarop darmkanker wordt gedecteerd grondig wijzigen.

In zijn voorlopige studie testte het team rond Getzenberg 107 mensen die een routine colonoscopie ondergingen, 28 darmkanker-patiënten en 125 mensen met verschillende soorten poliepen en andere vormen van kanker dan darmkanker. De test was 100% beslissend voor darmkanker, in die zin dat geen enkel geval van de ziekte werd gemist wanneer er ofwel de ziekte zelf ofwel geavanceerde adenomas (gezwellen die bijna zeker op darmkanker wijzen) vastgesteld werden. Voor alle zekerheid kan er nadien nog een colonoscopie worden genomen, zodat de diagnose van darmkanker bevestigd wordt.

Syndicatie