Bloedtest op prostaatkanker kan aantal sterfgevallen doen halveren

Bloedtest op prostaatkanker kan aantal sterfgevallen doen halveren

Sterftegraad blijft niettemin hoog, mannen sterven wegens andere oorzaken

Een bloedtest op prostaatkanker kan het aantal sterfgevallen vanwege deze vorm van kanker doen halveren, zo blijft uit een studie van meer dan 14 jaar. De sterftegraad bij de testgroep bleef niettemin hoog, mannen sterven namelijk wegens andere oorzaken dan prostaatkanker.

Bij de studie werden 10.000 mannen om de twee jaar onderzocht op prostaatkanker. Van deze studiegroep stierven er 44 wegens prostaatkanker, ten opzichte van 78 mannen uit een groep van 10.000 die niet op de aandoening werden getest. Het onderzoek gebeurde door een groep van wetenschappers aan de universiteit van Göteborg. Uiteindelijk waren de sterfgevallen in beide testgroepen vrijwel identiek: 1981 in de groep die werd onderzocht, tegenover 1982 in de groep die niet werd onderzocht.

Ingevolge het onderzoek moesten 293 mannen doorverwezen worden, waarvan bij 12 uiteindelijk de diagnose prostaatkanker werd gesteld. De resultaten van het onderzoek kunnen het debat in de medische wereld aanwakkeren over het feit of er al dan niet te veel onderzoek naar prostaatkanker werd gedaan. Elizabeth Kavaler, een urologe aan het Lenox Hill Hospital in New York die niet actief was betrokken bij het onderzoek, merkte op dat zij en haar collega's liever te veel dan te weinig onderzoek naar prostaatkanker deden.

Uit de studie blijkt inderdaad dat het regelmatig screenen op prostaatkanker inderdaad succes oplevert. De testen op prostaatkanker reduceerden het aantal sterfgevallen als gevolg van deze aandoening meer dan een vergelijkbare screening op borst- en darmkanker. De voorlopige resultaten, dat nog steeds wordt verder gezet, verschenen in het tijdschrift Lancet Oncology.

In die studie werd bij 11,40% in de gescreende groep en bij 7,20% in de controlegroep effectief prostaatkanker vastgesteld. De meeste voordelen van het onderzoek naar prostaatkanker werden na 10 jaar gerealiseerd. Dat is overigens niet meer dan normaal bij een aandoening die een lange aanlooptijd nodig heeft. De mannen die deelnamen aan de studie waren gemiddeld 56 jaar oud wanneer ze er aan begonnen. De vraag blijft of het nuttig is om ook mannen van meer dan 70 jaar aan testen op prostaatkanker te onderwerpen.

Syndicatie