Kanker: hoe omgaan met de vrees voor hervallen?

Kanker: hoe omgaan met de vrees voor hervallen?

Praten en regelmatige controle zijn een must voor ex-kankerpatiënten

Steeds meer kankerpatiënten overleven hun ziekte, maar worden anderzijds geconfronteerd met een chronische angst dat er opnieuw uitzaaiingen van kankercellen worden vastgesteld.

Dat kan aanleiding geven tot overbezorgdheid, waarbij de betekenis van kleine fysische problemen zwaar wordt overschat. Hoofdpijn of stijfheid in de spieren kunnen al snel aanleiding geven tot de vrees dat de kanker weer terug is van weggeweest.

Er over praten is in dit geval belangrijker dan ooit. Er bestaan zowat overal in ons land zelfhulpgroepen. Uiteraard moet ook de dokter zijn zegje krijgen. Die zal u meteen gerust stellen wanneer de vrees voor hervallen overdreven vormen heeft aangenomen.

Belangrijk is tevens dat u niet vergeet om regelmatig op controle te gaan. Het schema van follow-up bezoeken aan de kankerspecialist is een conditio sine qua non. Op die manier kan de belangrijkste vrees voor hervallen weggenomen worden.

Het goede nieuws is dat naarmate de tijd verstrijkt ook de vrees voor hervallen zal wegebben. De ex-kankerpatiënt kan zodoende weer een normaal leven gaan leiden.

Syndicatie