Borstkanker: ook kleine knobbeltjes in de borst kunnen kwaadaardig zijn

Borstkanker: ook kleine knobbeltjes in de borst kunnen kwaadaardig zijn

Omvang knobbeltjes in de borst kunnen sterk variëren

Ondanks alle beschikbare informatie bestaat er nog veel onzekerheid omtrent knobbeltjes in de borst. Veel vrouwen denken bijvoorbeeld dat een klein knobbeltje in de borst niets is om zich zorgen over te maken. Dat is duidelijk niet zo. Kleine knobbeltjes in de borst kunnen groot worden. Op basis van de omvang kan niets worden gezegd over de aard van het gezwel.

Jennifer Eng-Wong, oncologe aan Georgetown University's Lombardi Comprehensive Cancer Center in Washington, D.C., merkt op dat de omvang van knobbeltjes in de borst kan variëren van de grootte van een erwt tot die van een appelsien. In beide gevallen kan er sprake zijn van goedaardige of van kwaadaardige gezwellen. Sommige knobbeltjes in de borst worden alleen gevonden door mammografie. Wanneer vrouwen een knobbeltje in de borst vinden, heeft dat meestal al de vorm van een kers.

Eng-Wong is van mening dat bij het minste signaal over knobbeltjes in de borst zo snel mogelijk de dokter moet geraadpleegd worden. In sommige gevallen zal het advies luiden dat de situatie beter een paar maanden in de gaten wordt gehouden, zeker wanneer het knobbeltjes in de borst geldt bij vrouwen die nog altijd menstrueren. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om cysten die naargelang van de menstruatiecyclus in grootte verschillen.

Voor oudere vrouwen is wachten echter geen oplossing, want zij hebben geen last meer van knobbeltjes in de borst die te maken hebben met de hormonale schommelingen. Ingrijpen is hier zodoende altijd noodzakelijk. Volgens Eng-Wong geldt echter wat knobbeltjes in de borst betreft dat er steeds moeten worden ingegrepen, of het nu om oudere of om jongere vrouwen gaat. Het heeft ook geen enkele zin om te blijven wachten tot de knobbeltjes in de borst verdwijnen, baseer u steeds op het advies van de dokter.

Stephen Sener, voormalig president van de American Cancer Society en professor heelkunde aan de University of Southern California's Keck School of Medicine in Los Angeles, krijgt sommige patiënten over de vloer die al enkele maanden rondliepen met knobbeltjes in de borst en die het probleem negeren. Die enkele maanden kunnen in geval van borstkanker een wereld van verschil maken.

Zelfs bij vrouwen die geen familiegeschiedenis van borstkanker hebben kunnen knobbeltjes in de borst kanker betekenen. Volgens Sener is maar in 5 tot 10% van de borstkankers sprake van erfelijke factoren. Bij de meeste vrouwen met borstkanker is er geen sprake van risicofactoren. Zelfs vrouwen die regelmatig last hebben van cysten kunnen plots met kwaadaardige knobbeltjes in de borst worden geconfronteerd.

Syndicatie