Dikker worden van de borsten op relatief korte termijn kan wijzen op hoger risico borstkanker

Dikker worden van de borsten op relatief korte termijn kan wijzen op hoger risico borstkanker

Voor vrouwen na de menopauze die hormonen nemen, zijn kwetsbaar

Het dikker worden van de borsten op relatief korte termijn – zeg maar een periode van een jaar - kan wijzen op een hoger risico op borstkanker. Dit geldt op de eerste plaats voor vrouwen na de menopauze die hormonen nemen. Oestrogeen en progestine kunnen vrouwen kwetsbaarder maken voor borstrisico. De auteurs van de studie waaruit dit bleek, roepen dokters op om wijzigingen in de borsten in de gaten te houden.

Uit die studie – die werd voorgesteld op een meeting van de American Association of Cancer Research – bleek dat 20% van 475 vrouwen die een hormonenbehandeling volgden, 19% meer kans hadden om een toename van de omvang van de borsten. Dit zou zich volgens de researchers vertalen in 3,60 meer gevallen van kanker. Er werd langer aangenomen dat borstvergroting een van de sterkste indicatoren was van een toegenomen risico op borstkanker, maar deze veronderstelling wordt nu ook door wetenschappelijk onderzoek gestaafd.

Rowan Chlebowski, co-auteur van de studie professor oncologie aan het Los Angeles Biomedical Research Institute, waarschuwt dat op basis van het onderzoek het gebruik van hormonen bij post-menopauzale vrouwen nog eens opnieuw moet overwogen worden. Anderzijds lijkt het aanbevolen om elk jaar een radiologisch onderzoek te ondergaan. Bovendien lijkt het duidelijk dat er meer aandacht zal moeten worden besteed aan wijzigingen in de omvang van de borsten.

Syndicatie