Een keertje vaker zalm eten, kan kanker helpen voorkomen

Een keertje vaker zalm eten, kan kanker helpen voorkomen

Wie vaak zalm eet, loopt minder kans om darmkanker te ontwikkelen

Inmiddels weten we dat zalm dankzij de aanwezigheid van omega 3-vetzuren, onverzadigde vetzuren die onder andere het cholesterolgehalte helpen verlagen. Zalm kan ook kanker helpen voorkomen, zo blijkt uit recente wetenschappelijke studies. Wie vaak zalm eet, loopt volgens deze studies minder kans om darmkanker te ontwikkelen. Of er ook een relatie is met andere kankers, is niet helemaal duidelijk.

Wel is gebleken dat een tekort aan vitamine D mee verantwoordelijk zou kunnen zijn voor het ontstaan van darmkanker. Zalm is rijk aan vitamine D, zodat regelmatig zalm eten een tekort aan vitamine D helpt voorkomen. Een voldoende grote portie zalm is voldoende om de dagelijkse behoefte aan vitamine D in te vullen. Hou er echter ook rekening mee dat zalm in farms wordt gekweekt en ook minder gezonde stoffen zoals antibiotica’s kan bevatten. Overdrijf dus niet in de consumptie van zalm.

Eén van de meest gevreesde kankers is inderdaad nog steeds darmkanker. Statistieken wijzen uit dat de kansen dat iemand in de loop van zijn leven darmkanker krijgt relatief groot is. Naargelang van de bron zou er sprake zijn van 3 tot 7% van de bevolking die met darmkanker wordt geconfronteerd. Wie in zijn familie mensen kent die darmkanker hebben gehad, heeft op zijn of haar beurt meer kans om zelf darmkanker te ontwikkelen.

Bij darmkanker draait het om poliepen die zich de darmen vormen. In veel gevallen zijn die poliepen goedaardig, maar goedaardige poliepen kunnen zich tot kwaadaardige poliepen ontwikkelen. Zeker wie in de risicogroep zit, laat zich dus beter regelmatig testen op darmkanker. Een symptoom van darmkanker kan het opduiken van bloed in de stoelgang zijn, waakzaamheid blijft dus geboden.

Syndicatie