Doet onderzoek naar prostaatkanker meer kwaad dan goed?

Doet onderzoek naar prostaatkanker meer kwaad dan goed?

American Cancer Society heeft zijn visie op bloedonderzoek en rectaal onderzoek voor het opsporen van prostaatkanker gewijzigd

Gabriel Sandblom van het Zweedse Karolinska Institute toonde met een studie aan dat bloedonderzoek en rectaal onderzoek voor het opsporen van prostaatkanker niet noodzakelijk leidt tot een afname van het aantal sterfgevallen als gevolg van deze dodelijke ziekte. Sandblom ging daarbij uit van de gegevens van meer dan 9.000 mannen, verzameld over een periode van bijna 25 jaar.

Doet onderzoek naar prostaatkanker meer kwaad dan goed?, zo luidt de vraag die nu moet worden gesteld. Het kan op het eerste gezicht natuurlijk nooit kwaad om een kanker-screening te ondergaan, maar het gevaar schuilt hem in een verkeerde diagnose. Bij sommige mannen wordt kanker vastgesteld, terwijl dat achteraf niet het geval blijkt te zijn. In dat geval kan de psychische schade zeer aanzienlijk zijn.

De American Cancer Society heeft zijn visie op bloedonderzoek en rectaal onderzoek voor het opsporen van prostaatkanker gewijzigd, hetgeen aangeeft dat er toch iets loos is. Moeten we daarom het onderzoek categoriek afwijzen? Dat hoeft ook niet het geval te zijn, maar wel moet de uitslag altijd met enige mate van voorbehoud worden aanhoord. 100% zekerheid gaan we na afloop van de test niet hebben, zodat waakzaamheid geboden blijft. 

Syndicatie