Veelbelovende vooruitgang in strijd tegen prostaatkanker

Veelbelovende vooruitgang in strijd tegen prostaatkanker

Behandeling met veelbelovend vaccin kan levensduur van mannen met geadvanceerde prostaatkanker verlengen

De behandeling met een veelbelovend nieuw vaccin kan de levensduur van mannen met geadvanceerde prostaatkanker verlengen, zo blijkt uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek. De resultaten van dat onderzoek werden bekendgemaakt op de jaarmeeting van de American Urological Association in Chicago.

Het vaccin, bekend onder de naam Provenge, werd al uitgebreid getest en de resultaten van die tests zien er alleszins veelbelovend uit. Provenge is de eerste behandeling die gebruik maakt van het immuunsysteem om kanker te bestrijden. Het kan echter nog een tijd duren alvorens de toestemming wordt gegeven om het medicijn op de markt te brengen.

Mitchell Gold, CEO van het Amerikaans biotechbedrijf Dendreon dat het vaccin heeft ontwikkeld, steekt zijn enthousiasme over het nieuwe geneesmedicijn niet onder stoelen of banken. Volgens Gold is nu het duidelijk bewijs geleverd dat het menselijk immuunsysteem kan worden gebruikt in de strijd tegen kanker. Het is in dat geval prostaatkanker die wordt geviseerd, maar uitbreiding naar andere vormen van kanker is mogelijk. Gold sluit zelfs niet uit dat er sprake is van een nieuw tijdperk in de geneeskunde.

Bij de American Cancer Society heerst er echter enig scepticisme. Chief Medical Officer Otis W. Brawley gaf toe dat Provenge weliswaar een belangrijke doorbraak in de strijd tegen kanker kan betekenen, maar er valt volgens hem nog een belangrijk stuk weg af te leggen.

De mannen die deelnamen aan de studie en die de experimentel immunotherapie ondergingen, leefden gemiddeld vier maanden langer dan zij die op de klassieke manier behandeld werden.

De studie werd uitgevoerd bij 512 mannen met prostaatkanker in een vergevorderd (uitgezaaid) stadium en die niet meer reageerden op de gewone behandelingen en voor wie het aantal alternatieven beperkt was. Tot dusver had alleen de behandeling met de chemotherapie-medicijn Taxotere een gelijkaardig positief effect. 

Een actieve behandeing met Provenge veronderstelt het toedienen van drie injecties met het geneesmiddel over een periode van een maand. De helft van de 512 mannen werd behandeld met immunotherapie, de andere helft met een placebo behandeling.

Bijkomend pluspunt is dat er weinig nevenwerkingen zijn, hooguit was er sprake van een aantal op griep gelijkende symptomen die binnen enkele dagen verschenen. Mede-auteur van de studie David Penson, professor bij the University of Southern California’s Keck School of Medicine, kon met heel wat statistieken over de behandeling uitpakken.

Over een periode van drie jaar bedroeg de overlevingsgraad 38%, waarbij ongeveer 31% van de patiënten die de immunotherapie ondergingen zo lang overleefden. In de categorie die een placebo kreeg toegediend, bedroeg de overlevingsgraad maar 23%.

Dendreon wil nog dit jaar bij de Food and Drug Administration toestemming voor de immunotherapie aanvragen. Het is echter de vraag of de FDA toestemming zal geven, het bedrijf heeft namelijk (nog) niet bewezen dat Provenge veilig én effectief is. De weigering heeft al tot veel protest geleid van mensen die aan prostaatkanker lijden, waarbij zelfs doodsbedreigingen geuit werden aan het adres van medewerkers van de FDA.
 

Syndicatie