Mannen die rond hun 20ste kaal beginnen te worden, lopen grotere kans op prostaatkanker

Mannen die rond hun 20ste kaal beginnen te worden, lopen grotere kans op prostaatkanker

Hoe vroeger iemand zijn haar verliest, hoe groter de kans om prostaatkanker te ontwikkelen

Mannen die rond hun 20ste kaal beginnen te worden, lopen grotere kans op prostaatkanker, zo stond te lezen in een artikel verschenen in het medisch tijdschrift Annals of Oncology. De risico’s op het krijgen van prostaatkanker zouden tweemaal zo hoog zijn bij mannen die op jonge leeftijd hun haren beginnen kwijt te spelen.

Hoe vroeger iemand zijn haar verliest, hoe groter de kans om prostaatkanker te ontwikkelen. Toch moet deze stelling genuanceerd worden. Het is namelijk niet zo dat kaalhoofdigheid vanaf de 30-er of 40-er jaren de kansen op het ontwikkelen van de ziekte doet toenemen. Het onderzoek gaf in ieder geval toch geen aanwijzigingen in die richting. De onderzoekers zijn echter van mening dat het onderzoek omtrent de correlatie tussen haaruitval en kanker verder onderzocht moet worden.

Anderzijds was er geen associatie tussen haarverlies op jeugdige leeftijd en het in een vroeger levensstadium opduiken van prostaatkanker. Ook de ernst van de ziekte werd niet door de leeftijd beïnvloed. Waarschijnlijk speelt de hormonenspiegel een rol in het ganse verhaal, hoewel momenteel nog allesbehalve duidelijk is hoe één en ander in zijn werk gaat. Het is zeker ook niet zo dat mannen rond hun 20ste met de eerste signalen van kaalheid geconfronteerd worden, nu plots moeten gaan panikeren. Wel is het zaak om waakzaam te blijven, zodat de ziekte de mannen in kwestie niet kan verrassen.

Syndicatie