Het is nu definitief bewezen: het eten van voldoende groenten staat garant voor een verlengde levensduur

Het is nu definitief bewezen: het eten van voldoende groenten staat garant voor een verlengde levensduur

Boerenkool en andere groene groenten kunnen helpen kanker voorkomen

Het is nu definitief bewezen: het eten van voldoende groenten staat garant voor een verlengde levensduur. Veel soorten groenten en fruit zijn gezond, ze voorzien ons van noodzakelijke voedingsstoffen. Meestal is dat maar één voedingsstof, maar er zijn groenten en fruit die een multifunctioneel karakter hebben. Dat geldt meer bepaald voor groen gekleurde groenten, die als supergezond kunnen worden beschouwd.

Boerenkool bevat bijvoorbeeld 16 vitamins en essentiële voedingssstoffen, waaronder een grote dosis calorieën. Maar ze zijn ook rijk aan vitamine K en vitamine A, wat in het eerste geval onder andere een heilzaam effect heeft op ons beenderstelsel.

Boerenkool en andere groene groenten kunnen anderzijds helpen kanker voorkomen dankzij de aanwezigheid van die vitamine A. Vooral ter voorkoming van darmkanker zijn ze de moeite waard. We mogen ook vitamine E niet vergeten, die onze mentale gezondheid helpen verbeteren. Ook spinazie, waterkers enzovoort zijn bijzonder gezond.

Sommige voedingsproducten zijn gezond, anderen zijn dat niet. Vroeger werd er niet zo nauw gekeken, maar tegenwoordig wordt er een duidelijk onderscheid gemaakt tussen producten die gezond zijn en producten die niet gezond zijn. Zelfs het kleinste kind weet tegenwoordig dat calorieën, vatten en zout ongezond zijn. Soms wordt er zelfs overwogen om een waarschuwing aan te brengen op de verpakking van deze producten. Inderdaad, zoals dat bij sigaretten gebeurt.

Andere voedingsproducten mogen duidelijk onder de noemer ‘gezond’ worden ondergebracht. Tegenwoordig wint de stelling veld dat wie vooral ‘goede’ voedingsproducten eet en de ‘slechte’ in de mate van het mogelijke vermijdt langer zal leven. Die goede producten versterken namelijk ons metabolisme, doen vet smelten, vechten tegen ziekte, verlagen de cholesterol, stabiliseren de bloedsuiker enzovoort. Bovendien zijn de meeste van deze producten ook nog eens lekker, zodat niets een opname in ons dagelijks dieet in de weg staat.

Syndicatie