Consumptie van veel koffie kan risico op prostaatkanker fors verlagen

Consumptie van veel koffie kan risico op prostaatkanker fors verlagen

Kansen op het krijgen van prostaatkanker met 60% verlaagd

Koffie kan de kansen op Type 2 diabetes verlagen, maar blijkt ook een positief effect te hebben bij het voorkomen van prostaatkanker. De consumptie van veel koffie kan de risico's op prostaatkanker fors verlagen, zo blijkt uit een recent onderzoek. De resultaten van dat onderzoek zijn opmerkelijk, de kansen op het krijgen van prostaatkanker zouden met 60% worden verlaagd.

De studie, die gebeurde onder leiding van Kathryn Wilson van Harvard's Channing Laboratory, vond plaats bij 50.000 mannen over een periode van 20 jaar. Het resultaat zag er uit als volgt: de 5% van de mannen die 6 koppen koffie of meer per dag dronken, liepen 60% minder risico om prostaatkanker te krijgen dan de mannen die geen koffie dronken. Het risico lag ongeveer 2% lager bij mannen die 1 tot 3 koppen per dag lager en 25% lager bij mannen die 4 tot 5 koppen dronken.

Het is de eerste keer dat er een studie verscheen die prostaatkanker linkt aan het drinken van koffie. Vanzelfsprekend is het nog wat vroeg om louter en alleen op basis van deze studie conclusies te trekken. Bij vorige studies werd namelijk geen enkele link tussen prostaatkanker en het drinken van koffie gevonden. Er is dus alleszins meer onderzoek noodzakelijk om de resultaten van het aan Harvard doorgevoerd onderzoek te bevestigen.

Uiteraard opent het onderzoek interessante denkpistes. Wanneer koffie een positief effect heeft op prostaatkanker, kan dit eveneens het geval zijn bij andere vormen van kanker. Het team van Wilson heeft hier nog geen vervolgonderzoek op gedaan, maar dat wordt alleszins overwogen. De grote droom van de geneeskunde is uiteraard de zoektocht naar een middel dat kanker kan genezen, maar ook (en misschien nog in veel sterkere mate) naar een middel dat kanker kan voorkomen.

Daarom is het belangrijk dat in het kader van het onderzoek naar het verband tussen koffie en prostaatkanker de werkzame stoffen worden opgespoord die prostaatkanker helpen voorkomen. Interessant om te weten is alleszins of deze stoffen dezelfde zijn als deze die diabetes helpen voorkomen. In de komende jaren zal de zoektocht naar deze stoffen nog geïntensifieerd worden. In geval van succes kan er sprake zijn van een grote doorbraak in het onderzoek naar prostaatkanker en mogelijk ook naar andere vormen van kanker.

Syndicatie