Nieuwe test voor borstkanker op komst

Nieuwe test voor borstkanker op komst

Een nieuw toestel laat een chip toe om de hormonenniveaus in vloeistof te onderzoeken en zo op een snelle manier te ontdekken of iemand aan borstkanker lijdt

In het geval van kanker komt er het op aan om de ziekte zo snel mogelijk te detecteren. Hoe eerder de diagnose is gesteld, hoe groter de kansen op een succesvolle behandeling. Mogelijk is er wat de opsporing van borstkanker betreft een nieuwe doorbraak op komst. Een nieuw ontworpen toestel laat een chip toe om de hormonenniveaus in vloeistof te onderzoeken en zo op een snelle manier te ontdekken of iemand aan borstkanker lijdt.

Eén van de voordelen van deze methode van detectie van borstkanker is dat kleine hoeveelheden vloeistof volstaan om een diagnose te stellen. Het toestel bevindt zich overigens nog steeds in de ontwikkelingsfase, van commercialisering op grote schaal is zeker nog geen sprake. Het kan echter niet alleen voor het opsporen van borstkanker gebruikt worden, maar ook voor het testen van atleten op het gebruik van anabole steroïden en zelfs voor het opsporen van actieve hormonale chemicaliën in stilstaande wateren. Commercialisering van het toestel, waarbij op de eerste plaats wordt gemikt op testen op borstkanker bij vrouwen, is voor binnen enkele jaren gepland.

Een prototype van het toestel werd ontwikkeld aan University of Toronto door researchers die nu op zoek zijn naar beleggers of partners voor de commercialisering van het product. Het grote voordeel in het opsporen van borstkanker is dat het toestel dat het mogelijk is om het oestrogeengehalte in bloed op te sporen in stalen die minstens 1000 kleiner zijn dan de stalen die tot dusver gebruikt werden. De resultaten van het onderzoek zijn verschenen in het Science Translational Medicine.

De technologie zal worden gebruikt om het oestrogeen gehalte bij een proefgroep van 200 vrouwen in de gaten te houden, vrouwen die worden behandeld met geneesmiddelen die het oestrogeengehalte in het lichaam blokkeren om zo borstkanker te voorkomen. De onderzoeksgroep naar borstkanker staat onder leiding van Noha Mousa, gynecologe en researcher aan het Samuel Lunenfeld Research Institute van de Canadese universiteit. Deze zal ook onderzoeken hoe het toestel kan worden gebruikt om het oestrogeen gehalte te onderzoeken bij vrouwen die een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaan.

De medische wetenschap is het er over eens dat wanneer deze technologie op grote schaal beschikbaar komt, ze gebruikt kan worden ter vervanging van het intraveneus trekken van bloed voor testen op borstkanker. Een prikje in de vinger kan volstaan om voldoende bloed te verzamelen voor een test. Volgens de University of Toronto zou het toestel – op voorwaarde dat het succes ervan wordt bevestigd in de volgende serie proeven – voor commercieel gebruik beschikbaar zijn rond 2015. Uiteraard moet ook voorbehoud worden gemaakt voor het al dan niet kunnen verzamelen van de noodzakelijke financiële middelen. De bruikbaarheid voor het opsporen van borstkanker heeft te maken met het feit dat in 70% van de gevallen bij deze vorm van kanker de groei van de cellen door oestrogeen wordt gevoed.
 

Syndicatie