Kan grijzend haar kanker helpen voorkomen?

Kan grijzend haar kanker helpen voorkomen?

Interessante nieuwe piste in kankerbestrijding: zilverkleurig haar kan bescherming tegen kanker geven
 
Stress geeft vaak aanleiding tot grijs haar, maar ook blootstelling aan chemicaliën, bestraling en ouderdomsverschijnselen kunnen een steentje bijdragen tot de verkleuring van de haardos.
 
Het goede nieuws is dat grijs haar wel eens bescherming tegen kanker zou kunnen bieden, zoals blijkt uit een studie uitgevoerd door Japanse wetenschappers. Die ontdekten dat de pels van muizen vroegtijdig grijs werd vanwege het feit dat de stamcellen in hun haar na bestraling eveneens te vroeg oud werden.
 
Daardoor verloren ze de capaciteit om nieuwe melanine aan te maken, het pigment dat haar en huid kleurt. De stamcellen van de bestraalde muizen stopten met zichzelf te copiëren, wat een manier kan zijn om te voorkomen dat cellen wiens DNA is beschadigd door toxische producten kanker gaan ontwikkelen.
 
Dit mechanisme zorgt ervoor dat beschadigde stamcellen worden verwijderd. Het onderzoek werd uitgevoerd aan de Harvard Medical School, meer bepaald aan het Massachusetts General Hospital, en kan verstrekkende gevolgen hebben in de strijd tegen kanker.

 

Syndicatie