Eenvoudige test kan risico’s op darmkanker met meer dan 30% verlagen

Eenvoudige test kan risico’s op darmkanker met meer dan 30% verlagen

Aantal sterfgevallen als gevolg van darmkanker kan zelfs met 43% worden gereduceerd

Een eenvoudige test kan de risico’s op darmkanker met meer dan 30% verlagen, het aantal sterfgevallen als gevolg van darmkanker kan zelfs met 43% worden gereduceerd. De test wordt door onderzoekster Wendy Atkin van Imperial College London aanbevolen en neemt niet meer dan vijf minuten in beslag. De impact van de test kunnen groot zijn. Er wordt gebruik gemaakt van een buisje met een diameter van het formaat minder dan een balpen.

Elk jaar wordt bij 1 miljoen mensen wereldwijd de diagnose darmkanker gesteld, terwijl er 600.000 aan deze dodelijke ziekte sterven. Atkin publiceerde de resultaten van haar onderzoek omtrent darmkanker in het medisch tijdschrift Lancet. Bij de studie werden meer dan 170.000 mensen in het Verenigd Koninkrijk betrokken, ze nam 16 jaar in beslag.

Volgens Atkin zou iedereen boven 55 jaar de test, die sigmoidoscopie wordt genoemd,  moeten ondergaan. Op die leeftijd zijn in de darmen pre-kanker poliepen aanwezig die op dat moment nog niet dodelijk zijn. Die poliepen kunnen zich echter tot darmkanker ontwikkelen. Ze worden bij de nieuwe test verbrand ofwel verwijderd. Er is nu een test beschikbaar die bloed in de stoelgang detecteert, maar die test voldoet niet. In de Verenigde Staten wordt de nieuwe test aangeraden om de 5 jaar, waarna een meer intensieve test om de 10 jaar wordt aanbevolen.