Frieten en andere gebakken voedingsproducten doen risico’s op prostaatkanker toenemen

Olie op hoge temperaturen kan gevaarlijke stoffen losmaken

Mannen die frieten, gebakken kip, gebakken vis enzovoort eten, lopen meer kans op het krijgen van prostaatkanker. Over de frequentie waarmee gebakken producten mogen gegeten worden, bestaat nog geen duidelijkheid. Volgens sommige wetenschappers zou éénmaal per week al meer dan genoeg zijn, verschillende keren per week zouden de gevarenzone nog doen toenemen.

Het onderzoek werd uitgevoerd aan het Fred Hutchinson Cancer Research Center in Seattle, waarbij de wetenschappers tot de vaststelling kwamen dat er wel degelijk een link bestond tussen het eten van gebakken producten en het ontwikkelen van kanker. Olie op hoge temperaturen kan gevaarlijke stoffen losmaken, een feit dat al langer bekend is. Zaak is dus om die gebakken producten niet te vaak te eten.

Naarmate de wetenschap steeds meer vooruitgang boekt, wordt steeds duidelijker dat kanker als ziektebeeld veel ingewikkelder is dan algemeen wordt aangenomen. De bewijzen worden steeds sterker dat elke vorm van kanker anders is en zodoende ook telkens op een andere manier moet aangepakt worden. Maar voorlopig levert de medische wetenschap nog een achterhoedegevecht, in zoverre dat we kanker alleen maar bestrijden.

De volgende stap moet echter de preventie van kanker zijn. Kanker helemaal voorkomen, is uiteraard uitgesloten. Mits het in acht houden van een aantal maatregelen kunnen de kankergevallen drastisch gereduceerd worden. Over een periode van 16 jaar zou het mogelijk zijn om de gevallen van kanker te halveren. De zaken die u daarvoor moet doen of laten, zijn helemaal niet zo zwaar om te doen of laten.