Regelmatig bruine rijst eten kan risico’s op darmkanker terugdringen

Regelmatig bruine rijst eten kan risico’s op darmkanker terugdringen

Ontwikkeling van poliepen zou met 40% gereduceerd worden

Eén van de meest gevreesde kankers is darmkanker. Statistieken wijzen uit dat de kansen dat iemand in de loop van zijn leven darmkanker krijgt relatief groot is. Naargelang van de bron zou er sprake zijn van 3 tot 7% van de bevolking die met darmkanker wordt geconfronteerd. Wie in zijn familie mensen kent die darmkanker hebben gehad, heeft op zijn of haar beurt meer kans om zelf darmkanker te ontwikkelen.

Bij darmkanker draait het om poliepen die zich de darmen vormen. In veel gevallen zijn die poliepen goedaardig, maar goedaardige poliepen kunnen zich tot kwaadaardige poliepen ontwikkelen. Zeker wie in de risicogroep zit, laat zich dus beter regelmatig testen op darmkanker. Een symptoom van darmkanker kan het opduiken van bloed in de stoelgang zijn, waakzaamheid blijft dus geboden.

Voorkomen is beter dan genezen, ook in het geval van darmkanker kan het letten op de voeding het opduiken van de ziekte garanderen. Vanzelfsprekend kan hier nooit 100% garantie worden gegeven, ook mensen die zeer gezond eten lopen het risico ooit darmkanker te ontwikkelen. Wetenschappelijk onderzoek heeft echter aangetoond dat bepaalde voedingselementen de risico’s op darmkanker helpen reduceren.

Volgens een studie uitgevoerd door een Amerikaans universitair team en waarvan de resultaten verschenen in Nutrition and Cancer, kan het eten van bruine rijst éénmaal per week de risico’s op het ontwikkelen van poliepen – goedaardige maar die kwaadaardig kunnen worden – met  40% reduceert. De reden is dat bruine rijst rijk is aan verzels, die een vetzuur bevatten dat de groei van kankercellen kan afremmen.