Avastin lijkt slechts beperkt effect te hebben bij behandeling borstkanker

Avastin lijkt slechts beperkt effect te hebben bij behandeling borstkanker

Herceptin sorteert betere effecten

Bij de behandeling van borstkanker worden verschillende geneesmiddelen ingeschakeld. Food and Drug Administration, de Amerikaanse overkoepelende regelgever, heeft onder andere toestemming gegeven voor Avastin bij de behandeling van borstkanker die uitgezaaid is. Het adviserend comité van de FDA had nochtans meer bewijslast gevraagd om het succes van een behandeling met Avastin aan te tonen.

Uit twee grote internationale studies blijkt nu dat Avastin gedurende korte tijd kan beletten dat de borstkanker zich verspreidt, maar dat er geen positief effect is op de gemiddelde verlening van de levensduur.

--Een 684-patiënten studie van Avastin met chemotherapie bij de behandeling van borstkanker bij vrouwen die niet reageerden op het gebruik van Herceptin als eerste behandelend geneesmiddel.
--Een 736-patiënten studie van Avastin met Taxotere voor de eerste behandeling van borstkanker die is teruggekeerd of die is uitgezaaid.

Avastin wordt eveneens gebruikt voor de behandeling van sommige long-, hersenen- en darmkankers. De resultaten van het onderzoek met vrouwen die lijden aan borstkanker hebben geen gevolgen voor het gebruik bij de andere vormen van kanker, zo blijkt uit een studie van de American Association for Cancer Research, het Baylor College of Medicine en de UT Health Science Center.

De resultaten met Herceptin voor de behandeling van borstkanker lijken echter betere resultaten op te leveren. Proeven bij vrouwen die lijden aan borstkanker hebben tot dusver uitstekende resultaten opgeleverd. Dr. Eric Winer, hoofd borstkanker bij het Dana-Farber Cancer Center in Boston, stelde vast dat dit medicijn zelfs vrouwen vooruitliep wanneer hun borstkanker verergerde.

Hij vergeleek het geneesmiddel met een wegversperring op een autosnelweg. De ziekte zal zich mogelijk weliswaar een weg langs deze versperring kunnen banen, maar dat kost in ieder geval tijd. In ieder geval heeft Herceptin dus een positief effect op kankerpatiënten. Winer is van mening dat de werking in de toekomst mogelijk zelfs verbeterd kan worden.

Een nieuwe behandeling combineert de geneesmiddelen Herceptin en Tykerb in de strijd tegen borstkanker. In een onderzoek bij 300 patiënten ontvingen vrouwen met een vergevorderd stadium van borstkanker een gecombineerde dosis van de twee geneesmiddelen vijf maanden langer dan een andere groep vrouwen die alleen Tykerb werd gegeven, met een positief resultaat.

Syndicatie