Welke signalen en symptomen wijzen in de richting van borstkanker?

Welke signalen en symptomen wijzen in de richting van borstkanker?

Zelfonderzoek van de borsten kan al door twintigers gedaan worden

Borstkanker blijft een ziekte die jaarlijks wereldwijd nog miljoenen slachtoffers vergt. Zoals bij andere vormen van kanker is het in het geval van borstkanker zaak om zo snel mogelijk tussenbeide te komen. Maar snelheid houdt in dit geval ook verband met het zo snel mogelijk herkennen van de signalen en de symptomen die in de richting van borstkanker kunnen wijzen.

Susan Love, president van de Susan Love Foundation en als professor heelkunde collega van Sener aan de University of California Los Angeles David Geffen School of Medicine, kent als auteur van Dr. Susan Love's Breast Book het onderwerp als niemand anders. Zij is sterk voorstander van een campagne om vrouwen in de mate van het mogelijke te informeren over signalen en symptomen die op borstkanker kunnen wijzen. Daartoe is een lijstje opgesteld:

Een knobbel of verdikking in de borst of in de nabijheid daarvan kan in de richting van borstkanker wijzen. Die knobbel of verdikking kan ook in de onderarm duiken. Het is belangrijk dat ze doorheen de menstruatiecyclus aanwezig blijft.

De knobbel of verdikking hoeft maar zo groot als een erwt te zijn om een indicatie van borstkanker te geven.

Een verandering in de grote, de vorm of de contouren van de borst kan eveneens een ernstige waarschuwing betekenen. De verandering kan inderdaad in de richting van borstkanker wijzen.

Afscheiding van vocht - dat al dan niet bloed bevat - van de tepels doet eveneens een waarschuwingslampje branden. Aarzel meteen uw dokter als je zoiets ziet, het zou om borstkanker kunnen gaan.

Een verandering in het uiterlijk of het aanvoelen van de huid op de borst of op de tepel. Elke verandering op dat deel van het lichaam moet best meteen aan de dokter worden gemeld.

Hetzelfde geldt wanneer een zone op de borst zich duidelijk anders gedraagt dan de rest. Dit kan een signaal geven dat er iets aan de hand is, bijvoorbeeld borstkanker.

Een verharde zone onder de huid, bijvoorbeeld in de vorm van een knikker.

Deze signalen of symptomen kunnen tijdens een zelfonderzoek worden vastgesteld. De meeste medische organisaties hebben echter geen hoge pet van dit zelfonderzoek, dat alleen als optie wordt erkend voor vrouwen van begin 20. Dokters en patiënten kunnen de voordelen en de beperkingen van zelfonderzoek beter duidelijk op voorhand met elkaar afspreken.

Syndicatie