Bestraling in welke vorm dan ook is verstandige behandeling van prostaatkanker met laag risico

Bestraling in welke vorm dan ook is verstandige behandeling van prostaatkanker met laag risico

Neveneffecten van bestraling kunnen echter vervelend zijn

Bestraling in welke vorm dan ook is een verstandige behandeling van prostaatkanker, zo blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek. Dat geldt dan op de eerste plaats voor prostaatkankers waar een relatief laag risico aan verbonden is. Toch kunnen de neveneffecten van bestraling echter vervelend zijn.

Warren Suh, assistent professor oncologie aan de Harvard Medical School en specialist in bestraling aan het Brigham & Women's Hospital en Dana-Farber Cancer Institute, beiden in Boston, is van mening dat zowel brachytherapie als externe bestraling nuttig kunnen zijn voor de behandeling van prostaatkanker. Volgens Su kunnen de kansen op genezing na behandeling met bestraling groter zijn dan in geval van prostatectomie.

Tot dusver zijn er geen uitgebreide studies gebeurd die de gevolgen van bestraling vergeleek met die van operatie in het geval van prostaatkanker. Daarom is het al te vroeg om te stellen dat patiënten voor de ene of voor de andere vorm van behandeling moeten kiezen. Er spelen ook nog andere factoren een rol in het verhaal, zoals bijvoorbeeld ook de neveneffecten. Mannen moeten namelijk ook steeds denken aan de neveneffecten die verbonden kunnen zijn aan een behandeling met bestraling tegen prostaatkanker.

Die neveneffecten mogen namelijk niet onderschat worden. Als gevolg van bestraling kunnen bijvoorbeeld erectieproblemen optreden, evenals incontinentie. Erectiestoornisen bij behandeling van prostaatkanker met bestraling hebben de neiging om gradueel beter te verbeteren dan bij een operatie. Nieuwe bestralingstechnieken hebben echter de risico's op erectiestoornissen op lange termijn echter gevoelig doen dalen.

Er zijn bij zo'n behandeling tegen prostaatkanker ook andere neveneffecten te verwachten. Dat geldt onder andere voor blaasinfecties die geruime tijd hinderlijk kunnen blijven, bijvoorbeeld in de vorm van irritatie of een ongemakkelijk gevoel bij het plassen. Mannen die met bestraling worden behandeld voor prostaatkanker, krijgen dan ook vaak gedurende korte tijd alpha-blockers toegediend. Deze medicijnen worden meestal ook toegediend bij een vergroting van de prostaat. Er zijn echter nog andere neveneffecten mogelijk bij de behandeling van prostaatkanker door bestraling, zij het dat die minder vaak voorkomen. Zo kunnen mannen zich na de behandeling vaak vermoeid voelen, iets wat na verloop van tijd wel verbetert.

Syndicatie