Eet meer spinazie en verminder het risico op darmkanker

Eet meer spinazie en verminder het risico op darmkanker

Beta-caroteen in spinazie kan worden ingezet in strijd tegen darmkanker

Eet meer spinazie en verminder het risico op darmkanker, zo zou een slogan in het kader van de bevordering van de algemene gezondheid kunnen luiden. Beta-caroteen in spinazie kan worden ingezet in strijd tegen darmkanker, zo blijkt een onderzoek verschenen in het blad Journal of Nutrition. Daarmee wordt nogmaals bevestigd dat spinazie een groente is waar qua gezondheidsgehalte weinig andere groenten aan kunnen tippen.

Maar algemeen zou het regelmatig eten van gekookte groente – dus niet alleen spinazie – een positief effect hebben op het voorkomen van darmkanker. Dat blijkt uit een andere studie verschenen in Nutrition and Cancer. Wie elke dag gekookte groente at, zou tot een kwart minder risico hebben op het ontwikkelen van darmkanker. Verder wetenschappelijk onderzoek zal die onderzoeksresultaten nog moeten komen bevestigen.

Eén van de meest gevreesde kankers is inderdaad nog steeds darmkanker. Statistieken wijzen uit dat de kansen dat iemand in de loop van zijn leven darmkanker krijgt relatief groot is. Naargelang van de bron zou er sprake zijn van 3 tot 7% van de bevolking die met darmkanker wordt geconfronteerd. Wie in zijn familie mensen kent die darmkanker hebben gehad, heeft op zijn of haar beurt meer kans om zelf darmkanker te ontwikkelen.

Bij darmkanker draait het om poliepen die zich de darmen vormen. In veel gevallen zijn die poliepen goedaardig, maar goedaardige poliepen kunnen zich tot kwaadaardige poliepen ontwikkelen. Zeker wie in de risicogroep zit, laat zich dus beter regelmatig testen op darmkanker. Een symptoom van darmkanker kan het opduiken van bloed in de stoelgang zijn, waakzaamheid blijft dus geboden.

Syndicatie