Bloedtest kan overlevingskansen darmkanker helpen bepalen

Bloedtest kan overlevingskansen darmkanker helpen bepalen

Zelfs bij geavanceerde vormen van darmkanker zijn er nog overlevingskansen, bloedtest kan helpen om die te bepalen

Een bloedtest kan de overlevingskansen bij darmkanker helpen bepalen, zo blijkt een nieuwe studie uitgevoerd door het Gastrointestinal Cancer Program bij Fox Chase Cancer Center in Philadelphia. Zelfs bij geavanceerde vormen van darmkanker zijn er nog overlevingskansen en een eenvoudige bloedtest kan helpen bepalen hoe groot die overlevingskansen zijn.

De test is gebaseerd op magneten die circulerende tumorcellen (CTC’s) – afkomstig van tumoren en die zich door het bloed verspreiden – scheiden van andere cellen. Het nummer van CTC’s dat circuleert voor de behandeling kan helpen bij het vaststellen van patiënten die aan darmkanker leden. Neal J. Meropol, directeur van het Gastrointestinal Cancer Program, merkt op dat het op basis van de test inderdaad mogelijk is om uit te maken wie langer kan leven met darmkanker en wie niet.  

De test vertelt eveneens sneller hoe de patiënt reageert op een behandeling dan volgens de huidige technologie kan vastgesteld worden. Op dat punt wordt dus eveneens vooruitgang geboekt. Meropol merkt dat de achterliggende idee is om patiënten vervelende neveneffecten te besparen wanneer duidelijk is dat er toch maar een beperkte positieve reactie kan worden verwacht.

Het team van Gastrointestinal Cancer Program bij Fox Chase Cancer Center in Philadelphia testten de CTC-niveaus in 430 patiënten met uitgezaaide darmkanker, waarbij de kankercellen naar andere delen van het lichaam zoals de lever uitgezaaid waren. De resultaten van het onderzoek wezen uit dat mensen met lage CTC-bloedniveaus voor de behandeling tweemaal zo lang leefden als darmkanker patiënten met hoge CTC-niveaus. Het verschil was behoorlijk groot: 19 maanden versus 9 maanden.

Bovendien vervielen darmkanker patiënten met hoge niveaus veel sneller dan anderen. De resultaten van het onderzoek bleven geldig ongeacht leeftijd, soort behandeling, de mate waarin de darmkanker zich had uitgebreid of de algemene gezondheidssituatie. Een hoog CTC-gehalte betekent niet noodzakelijk dat helemaal niet op de therapie, het wil alleen maar zeggen dat de reactie niet zo sterk zal zijn als bij iemand met een laag CTC-gehalte.

Bij mensen met een hoog CTC-gehalte namen de overlevingskansen toe wanneer de CTC-niveaus na de start van de behandeling al vrij snel gingen dalen. Gebeurde dat binnen drie tot vijf weken, dan namen de riscio’s op een negatieve afloop of op een hervallen eveneens af. Was dat niet het geval, dan was er vaak sprake van een sterfgeval op relatief korte termijn. Toch waren er ook uitzonderingen die deze regel bevestigden.

De resultaten van het onderzoek werden voorgeseld op het Gastrointestinal Cancers Symposium. Robert Mayer, directeur van het Center for Gastrointestinal Oncology bij het Dana-Farber Cancer Center in Boston, merkte op dat andere onderzoekers aangetoond hebben dat hoge CTC-gehaltes geassocieerd werden met slechte overlevingskansen bij vrouwen met borstkanker. Mayer is van uitslag dat het onderzoek nieuwe invalshoeken blootlegt bij de behandeling van darmkanker.

Syndicatie