Twee aspirientjes per dag kunnen darmkanker helpen voorkomen

Twee aspirientjes per dag kunnen darmkanker helpen voorkomen

Vooral mensen met het Lynch syndroom kunnen kanker voorkomen dankzij aspirine

Regelmatig worden verrassende ontdekkingen gedaan wat betreft de onverwachte nevenwerkingen van medicijnen. In het medisch vakblad The Lancet verschenen de resultaten van een Engelse studie die over een periode van 10 jaar werd uitgevoerd. De studie had betrekking op de neveneffecten die eventueel verbonden konden zijn aan het gebruik van aspirine.

De deelnemers aan het onderzoek slikten 600 gram van de pijnstiller per dag en dat voor een periode van minstens twee jaar. Daarbij werd vooral aandacht besteed aan het feit of de deelnemers al dan niet darmkanker ontwikkelden. De studie gebeurde door John Burn, professor klinische genetica aan de Newcastle University in Engeland.

De conclusie waartoe Burn kwam, was opzienbarend: twee aspirientjes per dag kunnen darmkanker helpen voorkomen. De deelnemers aan het onderzoek die daadwerkelijk aspirine slikten, hadden 63% minder kans om kanker te ontwikkelen dan andere deelnemers aan het onderzoek die een placebo kregen.

Vooral mensen met het Lynch syndroom kunnen kanker voorkomen dankzij aspirine, zo werd vastgesteld. Lynch is een genetische aandoening die de risico’s op kanker kan doen verhogen. Bij vorige studies was er al een bepaald verband tussen kanker en aspirine vastgesteld, maar het onderzoek van Lynch was het eerste dat daadwerkelijk in die richting ging zoeken. Overigens bleek het effect niet alleen duidelijk bij darmkankers, ook andere kankers waar mensen met het Lynch syndroom aan lijden kwamen minder talrijk voor. 

Chris Paraskeva, professor experimentele oncologie aan de University of Bristol in Engeland, is van mening dat aspirine in de toekomst een belangrijke rol kan spelen in de strijd tegen kankers. Van de ongeveer 500 deelnemers die tussen 1999 en 2005 deelnemen aan het onderzoek kreeg maar 10% darmkanker, tegenover 23% bij de groep die placebo’s kreeg toegediend. 

Syndicatie