Nieuwe kankerbestrijder inzetbaar voor alle vormen van kanker?

Nieuwe kankerbestrijder inzetbaar voor alle vormen van kanker?

Bristol- Myers Squibb Co ontwierp ipilimumab voor bestrijding van huidkanker

Is een nieuw geneesmiddel van Bristol- Myers Squibb Co inzetbaar voor alle vormen van kankerbestrijding. Het farmaceutisch bedrijf ontwierp ipilimumab voor de strijd tegen huidkanker, maar de kans is groot dat het medicijn ook tegen andere vormen van kanker kan worden ingezet. Het geneesmiddel bevindt zich nog maar in de experimentele fase, maar de vooruitzichten zien er veelbelovend uit.

Bristol- Myers Squibb Co stelde in het laboratorium vast dat patiënten die met ipilimumab werden gehandeld langere overlevingskansen hadden dan patiënten die niet met dit geneesmiddel werden behandeld. Het betrof meer bepaald mensen die leden aan melanoom in een vergevorderde fase. Ongeveer een kwart van de patiënten bleef dankzij een behandeling met ipilimumab twee jaar langer in leven, of ongeveer het dubbele in vergelijking met een standaardbehandeling.

Renzo Canetta, Bristol-Myers's vice president wat betreft oncologisch clinical research, stelde de resultaten van het onderzoek voor op de American Society of Clinical Oncology meeting in Chicago. De kwaadaardige huidkanker melanoom is wereldwijd jaarlijks verantwoordelijk voor de dood van ongeveer 65.000 mensen. Regelmatig worden er campagnes gevoerd voor het tijdig detecteren van melanoom. Maar al te vaak wordt deze aandoening slechts in een vergevorderd stadium vastgesteld. Op dat moment kan het te laat zijn om nog op een doeltreffende manier in te grijpen.

Wanneer ipilimumab - dat nog een officiële merknaam moet krijgen - wordt goedgekeurd, zou het de eerste nieuwe bestrijder van melanoom of huidkanker die in een periode van meer dan tien jaar naar de markt komt. Bovendien zou het geneesmiddel het eerste zijn dat in langerlopende experimenten heeft aangetoond de overlevingskansen van de patiënt te verlengen. Op de markt wordt alleszins met verwachting uitgekeken naar de lancering van het nieuwe geneesmiddel. Mogelijk is ipilimumab namelijk ook inzetbaar tegen andere vormen van kanker dan alleen maar melanoom.

Steven O'Day, auteur van de studie en gespecialiseerd in melanoom en andere huidkankers aan de Angeles Clinic & Research Institute in West Los Angeles, is van mening dat er eindelijk een straaltje hoop is in de strijd tegen deze zo vreselijke ziekte. Hij stelde wel vast dat ipilimumab niet bij iedereen hetzelfde effect heeft, maar bij ongeveer 20 tot 30% van de proefpersonen werkte het geneesmiddel op langere termijn. Daarbij moet in jaren worden gedacht en niet in weken en maanden. Volgens de professor is het precies dat wat ipilimumab zo anders maakt dan andere geneesmiddelen.

Syndicatie