Kanker: steeds meer kankermedicijnen in de pijplijn, strijd tegen ziekte wordt opgedreven

Kanker: steeds meer kankermedicijnen in de pijplijn, strijd tegen ziekte wordt opgedreven

TG4010 van Transgene kan ook tegen andere vormen van kanker dan longkanker worden ingezet

Er zitten steeds meer kankermedicijnen in de pijplijn, zodat zonder enige vorm van overdrijving kan worden gesteld dat de strijd tegen deze gevreesde ziekte internationaal wordt opgedreven. Met bijzondere aandacht wordt uitgegeven naar de testen die worden uitgevoerd met TG4010 van Transgene, een bedrijf dat gelinkt is aan de Fransman Alain Merieux. De resultaten van de testen met TG4010 van Transgene kunnen mogelijk een nieuwe doorbraak in het kankeronderzoek forceren. Het kandidaat-medicijn wordt ontwikkeld als bestrijder van longkanker.

TG4010 van Transgene kan eventueel (indien succesvol, met andere woorden) mogelijk ook tegen andere vormen van kanker worden ingezet. Het medicijn in de testfase bestrijdt longkanker door het inzetten van het menselijk afweersysteem, wat uiteraard een aanpak is die volledig afwijkt van de kankerbestrijders die we tot dusver kennen.

De verwachtingen voor TG4010 van Transgene zijn hooggespannen, de verkopen van het medicijn zouden kunnen oplopen tot meer dan 3 miljard dollar per jaar. Daardoor zou het geneesmiddel een blockbuster in de kankerbestrijding kunnen vormen. Transgene heeft tot dusver geen producten op de markt, maar specialisten zijn enthousiast over de resultaten die het bedrijf tot dusver met TG4010 heeft kunnen voorleggen.

Het is echter belangrijk dat voor TG4010 Transgene met een belangrijke partner in zee gaat. Het bedrijf zelf is te klein om snel te verder te werken. Er zijn, zoals gezegd, namelijk nog andere geneesmiddelen voor de bestrijding van longkanker in de pijplijn. Onder andere GlaxoSmithKline Plc en Merck KGaA werken aan dergelijke medicijnen.

Een studie met TG4010 van Transgene werd uitgevoerd bij 148 patiënten en uit de testen bleek dat de combinatie van het geneesmiddel met chemotherapie de overlevingskansen gevoelig verhoogde. Wie alleen chemotherapie kreeg, leefde gemiddeld 11 maanden langer. De combinatie van TG4010 van Transgene met chemo zorgde echter voor een verlenginig tot de overlevingstijd tot 17 maanden.

Robert Dreicer, een bekende Amerikaanse kankerspecialist werkzaam bij de Cleveland Clinic in Ohio, is van mening dat in geval van TG4010 van Transgene mogelijk van een belangrijke vooruitgang mag worden gesproken. Zonder vooruit te lopen op de dingen is de geboekte vooruitgang groot genoeg om de testen met het geneesmiddel verder te zetten. Andere kankerspecialisten twijfelen echter nog. Met TG4010 van Transgene werden tot dusver alleen maar Fase II testen uitgevoerd en de resultaten daarvan verschillen vaak van de Fase III (de laatste testfase). Het is echter pas na Fase III dat aan de commercialisatie van een medicijn kan worden gedacht. Indien succesvol, zou het medicijn ten vroegste tegen 2015 naar de markt kunnen komen.

Syndicatie