Melanoom: meest gevreesde vorm van huidkanker komt meer voor dan u denkt

Melanoom: meest gevreesde vorm van huidkanker komt meer voor dan u denkt

Elk jaar worden tienduizenden Amerikanen met melanoom geconfronteerd

In de Verenigde Staten heeft een zware discussie gewoed over het gebruik van zonnebrand. Uiteindelijk werden nieuwe regels ingevoerd, maar die zijn veel minder streng dan sommigen hadden gehoopt. Daarmee lijkt de Amerikaanse overheid enigszins te zijn gezwicht onder de druk van de farmaceutische industrie, die uiteraard zo veel mogelijk producten op de markt wil houden. Nochtans is de inzet groter dan u denkt.

Achterliggende idee is namelijk het stoppen van de opmars van melanoom. Deze meest gevreesde vorm van huidkanker komt meer voor dan u denkt, iedereen kent in eigen omgeving wel iemand die misschien iets te veel en iets te lang onder de zonnebank is geweest. Dat roekeloos gedrag wordt in sommige gevallen afgestraft met een kwaadaardige huidkanker.

Elk jaar worden tienduizenden Amerikanen met melanoom geconfronteerd, volgens de officiële cijfers zouden het er vorig jaar bijna 70.000 zijn geweest. Volgens het National Cancer Institute bedroeg het aantal sterfgevallen als gevolg van melanoom vorig jaar 8.700. De Amerikanen zouden in totaal 2 miljard dollar in de bestrijding van huidkanker geïnvesteerd hebben. Cijfers voor Europa zijn niet bekend, maar ook hier geldt dat in ieder geval voorkomen beter is dan genezen.

Syndicatie