Welke vorm van lichaamsbeweging is nuttig voor kankerpatiënten?

Welke vorm van lichaamsbeweging is nuttig voor kankerpatiënten?

Beweeg regelmatig, maar overdrijf in geen geval

Lichaamsbeweging is altijd gezond, maar ook kankerpatiënten zijn gebaat bij regelmatige beweging. Uit onderzoek blijkt namelijk dat stilzitten aanleiding kan geven tot vermoeidheidsverschijnselen, hoe raar dat ook in de oren kan klinken. De medische wetenschap heeft ontdekt dat ook kerngezonde en in supervorm verkerende atleten die lang in bed of in de zetel bleven liggen in sterke mate vermoeidheidsverschijnselen gingen vertonen. Die vermoeidheidsverschijnselen gingen bovendien gepaard met een brede waaier van andere symptomen zoals angst, depressie, vermoeidheid, misselijkheid enzovoort.

Met andere woorden: regelmatige lichaamsbeweging kan de vermoeidheidsverschijnselen bij wijze van spreken doen verdwijnen, ook bij kankerpatiënten. Dat betekent natuurlijk echter niet dat mensen met kanker volop moeten gaan sporten. Overdaad schaadt, zeker in dit geval. Regelmatige lichaamsbeweging aan een rustig tempo kan echter een weldadige invloed hebben op het leven van kankerpatiënten. Zelfs tijdens het volgen van een behandeling is het mogelijk om te blijven sporten, op voorwaarde dat er met een paar adviezen rekening wordt gehouden.

Op de eerste plaats is het uiteraard vanzelfsprekend dat kankerpatiënten een programma voor het volgen van sport, fitness enzovoort duidelijk met de behandelende dokter afspreken. Deze zal zeggen wat kan en wat niet kan. Bovendien zal hij benadrukken dat het belangrijk is om rustig van start te gaan. Zachtjesaan dus, dan breekt het lijntje niet. Het lichaam van kankerpatiënten moet volop de kans krijgen om zich aan de lichaamsbewegingen aan te passen.

Daarnaast is het belangrijk dat kankerpatiënten op een regelmatige basis aan lichaamsbeweging doen. Het inbouwen van een zekere vorm van routine is met andere woorden aanbevelenswaardig. Het lichaam zal na verloop van tijd gewend zijn aan de oefeningen, zodat de positieve gevolgen van die oefeningen optimaal worden.

Wie last krijgt van stijfheid, pijn of uitputting, weet dat hij of zij verkeerd bezig is. Ook kortademigheid is een signaal dat er in een lagere versnelling moet worden gewerkt. De meeste oefeningen zijn voor kankerpatiënten echter veilig, op voorwaarde dat ze met de nodige voorzichtigheid worden gedaan. Haal dus nooit dwaze dingen uit. Aanbevelenswaardig voor kankerpatiënten zijn onder andere zwemmen, walken, indoor fietsen (op een trimfiets) en aerobics aan een rustig tempo. In het laatste geval valt werken onder een ervaren begeleider aan te raden.