Borstkanker: mammografie voor 40+ers meer na- dan voordelen?

Jaarlijkse mammografie zou slechts nut hebben vanaf de leeftijd van 50

Een mammografie voor 40+ers zou meer na- dan voordelen hebben, zo blijkt uit een recente studie. De jaarlijkse mammografie - het onderzoek van de borsten op borstkanker - zou slechts nut hebben vanaf de leeftijd van 50. Bovendien zou het vanaf 50 slechts om de twee jaar de moeite zijn om zich op borstkanker te laten onderzoeken.

De nieuwe studie heeft de discussie over het nut van mammografie opnieuw aangewakkerd. Heel wat vrouwen laten vanaf ergens midden in de 30-jaren al elk jaar de borsten onderzoeken, kwestie van borstkanker tijdig op te sporen. Dat zou weinig zin hebben, zo zegt een panel bestaande uit Amerikaanse dokters. De verandering in de guidelines stond te lezen in een rapport uitgegeven door de U.S. Preventive Service Task Force.

Waarom valt mammografie in de veertiger jaren af te raden? In die leeftijdscategorie zou er meer kans zijn op het opduiken van valse signalen, die op hun beurt aanleiding kunnen geven tot onnodige biopsies. Bij de vrouwen in kwestie kan dit leiden tot onnodige bezorgdheid en zelfs angt. Het onderzoek, dat tevens het nut van zelfonderzoek naar borstkanker in twijfel trekt, maakt wel een uitzondering voor vrouwen die uit risicogroepen komen. Deze vrouwen moeten met de gynecoloog duidelijke afspraken over het al dan niet afnemen van een mammografei.

De nieuwe guidelines voor mammografie verschenen in de Annals of Internal Medicine gaan rechtsteeks in tegen de voorschriften van de American Cancer Society, die onveranderd voorstander blijven van een jaarlijks onderzoek inclusief mammografie vanaf de leeftijd van 40. Alleen zo kunnen volgens de American Cancer Society de risico's op borstkanker gereduceerd woren. Dat advies wordt in de Verenigde Staten nog steeds goed opgevolgd. Meer dan 60% van de vrouwen tussen 40 en 49 laat daar jaarlijks een mammografie doen. Om welk percentage het in Europa gaat, is niet helemaal duidelijk.

Diana Petitti, epidemiologe bij Arizona State University in Tempe, Arizona, is van mening dat het nieuwe onderzoek alleen een aanbeveling betreft om met de gynecoloog te praten over de mogelijke gevaren op borstkanker. Het is dus zeker niet zo dat vrouwen zich slechts vanaf de leeftijd van 50 zorgen over borstkanker moeten maken.

Syndicatie