Oude diabetesbestrijder kan worden ingezet in strijd tegen kanker

Oude diabetesbestrijder kan worden ingezet in strijd tegen kanker

Rond metformin lopen momenteel meer dan 50 studies

Af en toe worden nieuwe geneesmiddelen als bij toeval ontdekt. Dat zou het geval kunnen zijn met een geneesmiddel dat in 1958 op de markt werd gebracht in de strijd tegen diabetes en suikerziekte. Metformin is nog steeds het meest gebruikte geneesmiddel om het suikergehalte in het bloed te verlagen, maar mogelijk kan het medicijn een heel nieuwe loopbaan tegemoet zien.

Bij onderzoek bij muizen is namelijk gebleken dat metformin het opduiken van tumoren in muizen voorkomt, terwijl diabetespatiënten die het geneesmiddel minder kans lopen om kwalijke gezwellen te ontwikkelen. Pikant detail: metformin is spotgoedkoop, in de Verenigde Staten kost één dosis slechts 5 dollarcent. Wanneer inderdaad mocht blijken dat het medicijn kanker voorkomt, is er een goedkope nieuwe bestrijder gevonden.

Volgens het tijdschrift Molecular Cancer wordt metformin nog steeds op grote schaal gebruikt, jaarlijks zou het ongeveer 120 miljoen keren voorgeschreven worden. Het geneesmiddel is met andere woorden goed bekend en bovendien ook nog eens bijzonder effectief.

Deze oude diabetesbestrijder kan worden ingezet in strijd tegen kanker. Chandini Portteus, vice president research bij een Amerikaanse kankerstudiegroep, steekt zijn enthousiasme over het medicijn niet onder stoelen of banken. Wanneer de gunstige resultaten uit de eerste testen bevestigd worden, kunnen we beschikken over een goedkoop geneesmiddel dat kan worden ingezet in de strijd tegen borst-, darm- en prostaatkanker.

 Rond metformin lopen momenteel meer dan 50 studies, waarschijnlijk zal het geneesmiddel ook tegen andere vormen van kanker ingezet worden. Portteus heeft veel onderzoek gedaan rond het effect bij de bestrijding van borstkanker en de resultaten van die studie zijn veelbelovend. Uiteindelijk zou het ook ingezet kunnen worden tegen baarmoederhalskanker, pancreaskanker en andere vormen van deze dodelijke ziekte.

Syndicatie