Combinatie van roken en drinken verhoogt duidelijk het kankerrisico

Combinatie van roken en drinken verhoogt duidelijk het kankerrisico

Risicogroepen kunnen beter zo voorzichtig mogelijk zijn

Eerst misschien het goede nieuws: recente studies hebben  geen nieuw bewijsmateriaal geleverd over een mogelijke link tussen drinken en kanker. Minder goed nieuws is dat deze band uit vroegere studies duidelijk is gebleken. Susan Gapstur, PhD, MPH, vice president epidemiologie aan het American Cancer Society, Atlanta, windt er dan ook geen doekjes om: er is een duidelijk verband tussen beiden, zij het dat de wetenschap nog niet kan aangeven hoe dat verband er uitziet.

De combinatie van roken en drinken verhoogt bovendien duidelijk het kankerrisico. Hierbij dient zeker rekening te worden gehouden met de familiegeschiedenis. Wie gevallen van lever-, darm- en borstkanker in de familie heeft, moet uitermate op de hoede zijn wat alcoholconsumptie betreft. Gek genoeg geldt hetzelfde voor hersentumoren en nekkanker in de familie.

Risicogroepen kunnen beter zo voorzichtig mogelijk zijn, maar anderzijds kunnen mensen zonder een kankergeschiedenis zich waarschijnlijk (100% zekerheid kan daaromtrent zeker niet gegeven kunnen worden) wat meer permitteren. Wie een familiegeschiedenis heeft van hart- en vaatziekten mag iets royaler omspringen met alcoholgebruik. Maar nogmaals: zeker in dit geval is overdaad hoogst schadelijk.

Syndicatie