Vrouwen met DCIS (ductal carcinoma in situ) lopen meer kans dat borstkanker terugkeert

Vrouwen met DCIS (ductal carcinoma in situ) lopen meer kans dat borstkanker terugkeert

Nieuwe ontwikkelingen op het vlak van borstkanker

Het jaarlijks Breast Cancer Symposium in het San Francisco Marriott Hotel staat steeds in het teken van nieuwe ontwikkelingen op het vlak van borstkanker. Dit jaar was er vooral aandacht voor het feit dat vrouwen met DCIS (ductal carcinoma in situ) meer kans lopen dat de borstkanker terugkeert.

Het betreft met name vrouwen van minder dan 44 jaar oud met DCIS (ductal carcinoma in situ, een vorm terugkeer van borstkanker) die gevoeliger zijn om te hervallen. Het risico op terugkeer van de borstkanker zou met name twee keer zo groot zijn als bij vrouwen die DCIS hebben.

Hierbij is er van uitgegaan dat deze vrouwen al een operatie en bestraling ondergaan hebben. Hun kansen zouden er slechter voor staan dan die voor vrouwen uit de leeftijdscategorie 45 tot 50 jaar. De conclusie kan daarbij luiden dat voor deze vrouwen met borstkanker een agressieve vorm van behandeling noodzakelijk is. Verder onderzoek moet inderdaad uitwijzen of deze conclusie klopt dan wel of ze moet genuanceerd worden.

Op het Breast Cancer Symposium worden ook elk jaar nieuwe behandelingsmethoden voorgesteld en dit jaar was dat niet anders. Met name op het vlak van operationeel ingrijpen bij borstkanker werd recent vrij grote vooruitgang gerealiseerd. Ook de behandeling van borstkanker in het algemeen gaat nog steeds met relatief grote sprongen vooruit. Ook op het volgende congres gaan een paar belangrijke nieuwigheden voorgesteld worden.

Op het vlak van operationeel ingrijpen mag het gebruik van geluid niet vergeten worden. Een opmerkelijke vaststelling is dat het gebruik van goedkope ultrasound voorafgaand aan de operatie de noodzaak voor een tweede ingreep kan reduceren. Uit een analyse bleek het heilzaam effect van deze ultrasound bij vrouwen met borstkanker in een vroeg stadium.

De combinatie van ultrasound met operationeel ingrijpen was vooral succesvol bij borstkanker die er op gericht is om de borst te redden. Bij bijna een derde van de vrouwen met borstkanker in een vroeg stadium bleek deze behandeling succesvol te zijn, bij deze vrouwen was geen tweede operatie noodzakelijk hoewel de borstkanker al tot in de onderarm was uitgezaaid. Bijkomend onderzoek is uiteraad nodig om de wetenschappelijkheid van deze vaststelling te bevestigen.

Syndicatie