Tofu, sojamelk en verse bonen kunnen borstkanker helpen bestrijden

Tofu, sojamelk en verse bonen kunnen borstkanker helpen bestrijden

Kansen op dodelijke afloop worden kleiner, kansen op hervallen eveneens

Tofu, sojamelk en verse bonen kunnen borstkanker helpen bestrijden, zo blijkt uit een Chinees onderzoek. De kansen op een dodelijke afloop van de ziekte worden kleiner, de kansen op hervallen eveneens. De studie wees uit dat een dieet rijk aan proteïnen een positieve invloed kan hebben op de evolutie van borstkanker.

Patiënten leden aan borstkanker en die het meest proteïnerijk dieet volgden, hadden 29% minder kans om te sterven van borstkanker. De kansen op een hervallen in de ziekte waren zelfs 32% lager. De vergelijking werden telkens gemaakt met borstkankerpatiënten die een dieet volgden dat minder tofu, sojamelk en verse bonen bevatte.

De resultaten van het onderzoek verschenen in Journal of the American Medical Association in een studie over borstkanker. Het is in ieder geval een interessant uitgangspunt dat voeding een belangrijkere rol zou kunnen spelen in de evolutie van borstkanker dan tot dusver werd aangenomen. In ieder geval nodigen de resultaten van het onderzoek uit naar verder onderzoek.

Voor Europese borstkankerpatiënten is het niet onbelangrijk om te weten dat tofu, sojamelk en verse bonen deel uitmaken van een doorsnee Aziatische maaltijd. Het is echter nog niet duidelijk of deze voedingsproducten ook kunnen voorkomen dat vrouwen borstkanker krijgen. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen in hoeverre borstkanker via een dieet kan worden voorkomen.

Tijdens de studie werden vrouwen met borstkanker gedurende een periode van vier jaar op de voet gevolgd. Het is de meest omvangrijke studie over de relatie tussen voeding en borstkanker die tot dusver werd uitgevoerd. Xiao-Ou Shu, professor aan de Vanderbilt University in Nashville, Tennessee en mede-auteur van het onderzoek stelt als voorlopige conclusie dat een aangepaste voeding alvast geen negatieve invloed heeft op de evolutie van borstkanker.

De borstkankerpatiënten werden al gedurende een periode van vier jaar gevolgd, maar het onderzoek loopt nog steeds. Het is nu de bedoeling van de wetenschappers om het effect van het dieet over een langere termijn te onderzoeken. Uiteindelijk kan er zelfs een aangepast dieet worden opgesteld voor vrouwen die aan borstkanker lijken, met de bedoeling om het verloop van de ziekte mogelijk te vertragen.

Syndicatie