Wat is de prostaat?

De prostaat bevindt zich vlak onder de blaas en omgeeft de plasbuis. Deze klier produceert het vocht in het semen (sperma) dat de zaadcellen voedt. De prostaat is bij jonge mannen zo groot als een walnoot en wordt groter met de leeftijd.

De prostaat scheidt vocht af dat sperma voedt en beschermt. Tijdens de ejaculatie perst de prostaat deze vloeistof in de plasbuis en wordt deze samen met de sperma geëjaculeerd.

Prostaatproblemen

  • Prostatitis: ontsteking van de prostaat, soms te wijten door een infectie. In sommige gevallen kan dit met antibiotica behandeld worden.
  • Vergrote prospaat: ook goedaardige hypertropfhy (prostaatvergroting) genaamd. Bijna alle mannen ouder dan 50 jaar krijgen ermee te maken. Problemen met urineren nemen toe met de leeftijd. Medicijnen of chirurgie bieden een oplossing.
  • Prostaatkanker: dit is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen (naast huidkanker) maar enkel 1 man op 35 overlijdt door prostaatkanker. Chirurgie, bestraling en hormonentherapie alsook chemotherapie kan worden aangewend als behandeling.

 

 

Syndicatie