Strijd tegen kanker wordt onvermoeibaar verder gezet

Strijd tegen kanker wordt onvermoeibaar verder gezet

Op zoek naar zeldzame en agressieve kankertumoren

In de strijd tegen kanker wordt steeds meer vooruitgang geboekt, kanker hoeft niet langer per definitie een ongeneeslijke ziekte te zijn. Maar de wetenschap staat niet stil en zet het onderzoek verder. Daarbij wordt steeds meer de aandacht gefocust op zeldzame en agressieve kankertumoren. In dat verband is het interessant om te verleden dat de vereniging ‘Give Life a Chance’ het onderzoek financiert van UHasselt-Jessa-ZOL naar zeldzame NET-tumoren

De Universiteit Hasselt, het Jessa Ziekenhuis en Ziekenhuis Oost-Limburg gaan onderzoek voeren naar neuro-endocriene tumoren (NET), een zeldzame en agressieve vorm van kanker. Het onderzoeksproject komt er op initiatief van NET-patiënt Jan Van Manshoven. Hij richtte ‘Give Life a Chance’ op, een vereniging die intussen de nodige fondsen wierf om dit wetenschappelijk onderzoek te financieren. De organisatie overhandigde gisterenavond de (symbolische) cheque ter waarde van 15.000 euro.

Elk jaar krijgen gemiddeld 300 patiënten in België te horen dat zij lijden aan neuro-endocriene tumoren of NET-tumoren. Deze zeldzame vorm van kanker groeit snel en kan leiden tot uitzaaiingen in het hele lichaam. Het was de wens van Zonhovenaar Jan Van Manshoven – die in februari 2015 aan de ziekte overleed – dat er meer inzicht zou komen in de ziekte. Hij richtte de vereniging Give Life a Chance op, om zo financiële middelen in te zamelen voor wetenschappelijk onderzoek.

Mede dankzij die steun kunnen de faculteit Geneeskunde en levenswetenschappen van de UHasselt, het Ziekenhuis Oost-Limburg en Jessa Ziekenhuis onderzoek starten naar NET-kanker. Het onderzoeksteam – dat bestaat uit artsen-professoren van de drie partners – zal in een eerste fase focussen op het bevorderen van de diagnose.

Syndicatie