Nieuwe behandeling voor prostaatkanker ziet er veelbelovend uit

Nieuwe behandeling voor prostaatkanker ziet er veelbelovend uit

Behandeling maakt gebruik van het eigen afweersysteem van het lichaam

In de strijd tegen prostaatkanker wordt voortdurend vooruitgang geboekt, waardoor de overlevingskansen van de patiënten toenemen. Chemotherapie is nog altijd de meest toegepaste behandelingsmethode, maar zoals we weten zien er aan chemo duidelijke nadelen verbonden. Daarom wordt er al geruime tijd naar nieuwe behandelingsmethoden gezocht.

Eén nieuwe behandeling voor prostaatkanker ziet er bijzonder veelbelovend uit, deze behandeling maakt namelijk gebruik van het eigen afweersysteem van het lichaam. In de Verenigde Staten werd het licht al op groen gezet voor de toepassing van deze methode als alternatief voor chemotherapie en andere meer traditionele bestrijdingsmethoden.

Ze werd ontwikkeld door Dendreon Corporation op basis van het Provenge vaccin. Dit vaccin traint het immuunsysteem om tumors te bevechten. Het wordt een vaccin genoemd, hoewel het eigenlijk de ziekte behandelt in plaats van te voorkomen. Provenge is het eerste vaccin dat wordt goedgekeurd door de Food and Drug Administration. Dr. Phil Kantoff, oncoloog bij het Dana-Farber Cancer Institute, is enthousiast over de mogelijkheden van het vaccine. Hij verwacht dat binnen afzienbare tijd vaccins een belangrijkere rol gaan spelen bij de bestrijding van kanker. Ook voor andere vormen van kanker zijn er vaccins in het laatste fase van de ontwikkeling. Dat is onder andere het geval voor melanoom.

De huidige behandelingsmethoden gaan uit van het chirurgisch verwijderen van tumoren, van chemotherapie of van bestraling. Vaccins kunnen een belangrijke vierde manier worden om kankers aan te vallen. De voordelen van het inzetten van het eigen lichamelijk defensiesysteem tegen de ziekte liggen voor de hand. Het vaccin is vooral bedoeld voor prostaatkanker die al is uitgezaaid en die niet reageert op hormonentherapie.

Dr. Simon Hall, hoofd urologie bij het vermaarde Amerikaanse Mt. Sinai Hospital, beschouwt vaccin vooral als een aanvulling op de bestaande behandelingsmethode, niet als een vervanging. Wel beschouwt Hall vaccins als een eerste stap naar wat op termijn kan leiden tot een heel andere aanpak van de kankerbestrijding. Uit de eerste studies rond het nieuwe vaccin blijkt dat het leven van mannen met een geavanceerde vorm van prostaatkanker met gemiddeld vier maanden wordt verlengd. De onderzoekers hopen die periode echter nog te kunnen verlengen. De hoge kostprijs is voorlopig nog een hinderpaal, maar op termijn zal het vaccin goedkoper geleverd kunnen worden.

Syndicatie