Mannen moeten zich op jongere leeftijd dan vrouwen laten testen op darmkanker

Mannen moeten zich op jongere leeftijd dan vrouwen laten testen op darmkanker

Mannen lopen bovendien hoger risico op darmkanker dan vrouwen

Darmkanker is nog steeds één van de meest dodelijke vormen van kanker, zodat het absoluut noodzakelijk is om zich tijdig te laten screenen op de ziekte. De cijfers spreken voor zich: volgens American Cancer Society sterven elk jaar in de Verenigde Staten 50.000 mensen aan darmkanker. Cijfers voor Europa zijn niet bekend, maar die zullen waarschijnlijk niet zo veel afwijken van de Amerikaanse.

Er is echter nog hoop, want niet iedereen sterft per definitie van darmkanker. In de Verenigde Staten worden jaarlijks meer dan 140.000 diagnoses gesteld, zodat twee op drie patiënten in leven blijven. Darmkanker wordt veroorzaakt door poliepen in de darmen die op een bepaald moment kwaadaardig worden.

Mannen moeten zich op jongere leeftijd dan vrouwen laten testen op darmkanker, zo luidt de conclusie van een onderzoek dat in de Verenigde Staten werd uitgevoerd. Momenteel wordt aangeraden om zich vanaf 50 jaar op darmkanker te laten testen, maar mannen zouden zo’n test al vanaf 45 jaar moeten laten doen. Deze aanbeveling gebeurt op concrete gronden.

Mannen lopen namelijk een hoger risico op darmkanker dan vrouwen, zo blijkt. De kansen op adenomas, de poliepen die het meest ontvankelijk zijn om kwaadaardig te worden, liggen 1,80 keer hoger bij mannen dan bij vrouwen. Volgens de studie verschenen in The Journal of the American Medical Association lopen mannen bovendien al ongeveer 10 jaar vroeger de kans om darmkanker te krijgen.

Monika Ferlitsch, professor geneeskunde en professor aan de universiteit van Wenen, wijst er op dat de aantal gevallen van darmkanker met dodelijke afloop bij mannen 35 tot 40% hoger ligt dan bij vrouwen. Op basis van deze vaststelling raadt Ferlitsch aan om het gevaar niet te onderschatten en dus om tijdig een onderzoek van de darmen te ondergaan.

Syndicatie