Kansen op geneesmiddel dat kanker voorkomt nemen toe

Kansen op geneesmiddel dat kanker voorkomt nemen toe

 Metformin kan risico’s op kanker met 60% doen afnemen

De strijd tegen kanker heeft aan veel universiteiten absolute prioriteit. Met succes overigens, want de levensduur van veel mensen die aan kanker leiden is de afgelopen jaren gevoelig toegenomen. Bovendien neemt ook de levenskwaliteit toe, want de methode om kanker te bestrijden wordt in sommige gevallen minder schadelijk voor de gezondheid. In de komende maanden en jaren komen nog verschillende nieuwe behandelingsmethodes op de markt.

Er is echter één zaak die we vaak uit het oog verliezen. Heel wat wetenschappers zijn actief in de strijd tegen kanker, maar relatief weinig inspanningen worden gericht op het voorkomen van kanker. Voorkomen is echter altijd beter dan genezen, zeker in dit geval. Maar uiteraard speelt mee dat we nog altijd niet goed weten hoe kanker ontstaat, zodat het ook moeilijk wordt om een preventief geneesmiddel te ontwikkelen.

Maar af en toe steekt het toeval een handje toe. Het MD Anderson Cancer Center in Houston in de Amerikaanse staat Texas verricht op het vlak van preventie baanbrekend werk. Volgens de National Institutes of Health voert het instituut het onderzoek naar het medicijn metformin nog op. Momenteel lopen zowat acht studies omtrent dit geneesmiddel.

De kansen dat ooit een geneesmiddel op de merkt komt dat kanker voorkomt, nemen zodoende toe. Volgens de voorlopige resultaten zouden patiënten die metformin nemen 60% minder kans hebben om bijvoorbeeld pancreaskanker te ontwikkelen dan mensen die geen metformin nemen.

Metformin kan de risico’s op kanker dus doen afnemen, maar het is uiteraard nog te vroeg om al victorie te kraaien. Wel kan metformin een interessante piste zijn om het onderzoek naar een geneesmiddel dat kanker kan voorkomen in een stroomversnelling zal brengen. Er zal uiteraard echter nog veel water naar de zee vloeien alvorens zo’n middel effectief in  de handel verkrijgbaar zal zijn.

Syndicatie